De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: "Disneyvogels"
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
3 min
605 x gelezen

“Jij of ik” vroeg mijn collega nog, toen we aan de rand van het water stonden. Nou ik ga wel hoor, antwoorde ik, waarop hij een stok voor me zocht voor steun.

Fijn om even een tastbare klus uit te voeren, iets dat zichtbaar verandert, waarvan je nadien met voldoening kan zeggen “dat is gedaan” en dat je het dan ook kunt zien. Vol goede moed hees ik mij in het waadpak; een waterdichtpak met laarzen eraan vast. Een beetje overdreven, want ik wist van excursies - toen er nog geen water stond - dat het hooguit 40 cm diep was. Maar vooruit dan maar.

Tussen het kroos door liep ik voorzichtig het water in van de pingoruïne* in het nieuwe natuurgebied Zuna. Het gebied ontwikkelt zich goed nu het open en nat is geworden. Vele vogels weten het inmiddels te vinden. Afgelopen jaar was het druk met kieviten en ganzen. Ook soorten als de graspieper, kneu en pleviertjes waren er te zien. Een ijsvogeltje heeft hier plekje gevonden en werd gelijk het meest gefotografeerde ijsvogeltje van Nederland. Maar het bezoek van een exotische rode ibis, die waarschijnlijk ergens is ontsnapt heeft andere exoten aangetrokken. Inééns stonden daar langs de waterkant Pino en Donald Duck, als poppen weliswaar.

Nadat Pino en Donald ruim aandacht hadden genoten werd het toch tijd om ze te verwijderen en dat was dus mijn missie. Het lopen over de bodem van de pingoruïne viel niet mee. Bij elke stap zakte ik tot mijn enkels weg in de veengrond. Mijn voeten werden vastgezogen en het koste opperste concentratie om in balans te blijven. De door mijn collega aangegeven stok bleek slechts een buigzaam takje. Net toen ik begon te twijfelen aan de uitvoering van deze missie verloor ik mijn evenwicht….

Als je languit gaat is een diepte van 40 cm genoeg voor het vollopen van een waadpak. Ik werd een wandelend aquarium wat het houden van balans niet makkelijker maakte. Op handen en voeten kwam ik uit het water onder lachend oog van Pino, Donald en collega.

Uiteindelijk is het op een later tijdstip en een andere manier gelukt de Disney vogels te verwijderen. Er is veel moeite gedaan door de onbekende eigenaar om ze neer te zetten. Als hij of zij er erg aan gehecht is kunnen ze afgehaald worden bij kantoor.

  • Een pingoruïne is een soort krater ontstaan door het smelten van ijs in de ijstijd. In dit artikel lees je er meer over!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip