De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: "Costa del Sol"
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
497 x gelezen

Als een parelketting rijgen de rode stippen zich aan elkaar. Ben je niet zo van het romantische type of hou je meer van Scandinavische misdaadverhalen, zou je er een bloedspoor in kunnen zien ;) Inspecteur Wallander kan echter gerust thuis blijven, want het spoor leidt niet tot een slachtoffer, integendeel. Het spoor vormt een aaneenschakeling van veilige kraamkamers en plekken om te zonnen. Costa del Sol op de Sallandse Heuvelrug.

Foto: Albert Henckel-Staatsbosbeheer

De kaart met de rode stippen ligt tussen ons in. Collega’s met verschillende expertises als ecologie en beheer bespreken de uitvoering van dit plan. De rode stippen geven aan waar er zandplekken op de heide gemaakt worden. Deze zandplekken worden gemaakt voor de zandhagedis. Dit is één van de soorten waarop we het beheer van de heide afstemmen. Dit noemen we een doelsoort. Op de zandplekken kunnen de koudbloedige diertjes opwarmen en hun eitjes afzetten. De jongen worden hier in een veilige omgeving geboren, zonder fietsers of auto’s in de buurt. De zandplekken krijgen aan de zonzijde een steile kant. Wilde bijen en andere insecten maken daar het liefst hun holletje. Er waren al een aantal plekken, maar er komen dus nieuwe bij. Doordat deze nieuwe plekken op een rij liggen, staan ze met elkaar in verbinding en is er uitwisseling mogelijk.

Vele vragen heb ik hierover al gehad. Een collega trof zelfs een keer een zonnend stel aan, languit liggend in het zand. Dit was natuurlijk niet de bedoeling, maar laten we het beschouwen als test. Als zij het een fijne plek vonden, dan zullen de hagedissen het zeker ook kunnen waarderen!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip