De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: ''De Pyreneese Berghond, de schaapskudde en de recreant ''
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
3 min
254 x gelezen

Hij slaat met zijn hand op tafel en zijn donkere ogen schieten vuur. “Das gibts doch nicht…” buldert hij. Onze, uit Duitsland afkomstige, schaapsherder is duidelijk. Héél duidelijk. Zijn kudde heeft hij onder controle, aber die Menschen *^%!

Ik begrijp de onwetende mens wel een beetje, want de associatie is verwarrend. Ze zijn groot, wit, hebben lange haren en een heel hoog knuffelgehalte. Een soort golden retriever XL. Met die vergelijking ga je dus gelijk de mist in. De kuddewaakhonden van herder André Kühn zijn géén huishonden of knuffelhonden, ook al kijken ze nog zo lief.

Onze herder werkt met Pyreneese Berghonden. In de 15e eeuw werden deze honden als waakhond gebruikt voor de kastelen in de Franse Pyreneeën. Daarbij hadden zij de taak om schaapskuddes te beschermen tegen wolven. En dat is precies wat ze nu wéér doen op de Sallandse Heuvelrug! De pups groeien letterlijk op tussen de schapen. Zij zien de schapen als hun roedel. Zij worden getraind op hun taak: het beschermen van de kudde. Zij zijn sterk, moedig en hebben 1 baas waar ze naar luisteren. Zij nemen hun taak serieus en dulden geen indringers!

Overdag heeft de herder verschillende schaapshonden bij de kudde om de schapen bij elkaar te houden en te drijven. Aan het einde van de dag, als de herder naar huis gaat, blijven de schapen op de heide en staan ze in netten. De herdershonden mogen naar huis om te rusten en de Pyreneese Berghonden starten hun nachtdienst. Ze blijven de hele nacht in het veld om de schapen te beschermen tegen de wolf.

Zo is het althans bedoeld, maar de herder durft het niet aan. Nog niet. Niet dat hij te bang is voor de wolf, maar omdat hij te bang is dat mensen naar de kudde toegaan en er ongelukken gebeuren door onwetendheid. Hij maakt het mee, bijna dagelijks. Mensen op de heide die de schaapskudde inlopen om de dieren even te aaien of mensen die hun honden los laten lopen bij de kudde om ze even te laten spelen met de herdershonden. Of zelfs mensen die over de netten heenstappen om zichzelf te fotograferen tussen de schapen. Nooit doen!

Er moet dus meer gedaan worden om het publiek te informeren hoe om te gaan met schaapskuddes. Het blijft natuurlijk een idyllisch beeld zo’n grazende kudde, en het hoort bij de heide. Mocht je de kudde tegenkomen? Blijf op het pad, maar spreek de herder gerust aan. Hij vertelt graag over zijn werk en mocht je een foto willen maken…zijn donkere ogen kunnen ook lachen ;)

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een stoere boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip