Nieuws
Houtoogst Eelerberg - van januari tot half maart 2020

Staatsbosbeheer voert in bovenstaande periode de gebruikelijke houtoogst uit op de Eelerberg, ten noorden van Hellendoorn. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer anderhalve maand in beslag. Daarna moet het hout nog worden afgevoerd. Na het het broedseizoen, zullen de werkzaamheden worden hervat.

Dunnen en verjongen

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Op de Sallandse Heuvelrug wordt ‘gedund en verjongd’ in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms planten we daar nieuwe bomen in, maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. Bos blijft bos.

Wat merkt u ervan?

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Hernieuwbare grondstof

Bossen zijn een oase van rust in ons drukke bestaan. Ze herbergen ook een belangrijk deel van onze biodiversiteit en vormen een recreatieruimte waar heel veel mensen gebruik van kunnen maken. Bossen leveren ook hout. We zijn trots op dit natuurproduct ‘Hollands hout’ van eigen bodem. Hout uit dit bos wordt gebruikt voor bijvoorbeeld woningen, meubels en papier. Zorgvuldigheid en vakmanschap van het bosbeheer staat voorop. Staatsbosbeheer zorgt voor de planten en dieren door deze te beschermen, laat de recreant het bos beleven én produceert hout voor de Nederlandse markt. De opbrengsten van de houtverkoop worden gebruikt voor het beheer in alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden neemt u dan contact op met boswachter Ine Nijveld, tel. 06 - 53283104 of e-mail: of Kees Jan Westra tel. 06 – 238 686 11 of e-mail: k.westra@staatsbosbeheer.nl of kijk op de website: www.staatsbosbeheer.nl/bosenhout.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip