Nieuws
Natuurmonumenten sluit broedgebied heide De Sprengenberg vervroegd af voor bezoekers

Het kerngebied van de heide op De Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug gaat per direct dicht voor bezoekers omdat het broedseizoen al is begonnen. De natuur zit al in de voorjaarsstand en heeft rust nodig.

De natuur ligt een maand voor op schema. Zangvogels zingen al volop, de eerste bloesems kleuren al wit en de eerste eierklompen van amfibieën zijn al gezien. Jos Schouten, boswachter bij Natuurmonumenten: “Wij stoppen zelf normaal gesproken al ruim voor 15 maart met werkzaamheden op de heide. Door het vroege voorjaar zijn we nu al gestopt. Nu we zien dat er al broedende vogels op de heide zijn, is het ook noodzakelijk verstoring door recreatie te beperken. Daarom sluiten wij het broedgebied vervroegd. Er blijft op De Sprengenberg genoeg ruimte over voor wandelaar, fietser en ruiter om ook nu van de heuvelachtige vergezichten en het ontluikende voorjaar te kunnen genieten!”

Kraamkamer voor de natuur

Elke frequente bezoeker van de Sallandse Heuvelrug is gewend aan het feit dat het kerngebied van de heide op De Sprengenberg van 15 maart tot 15 juli dicht gaat voor publiek. Dan is het een kraamkamer voor de natuur. Want rust is voor broedende vogels essentieel om hun jongen groot te brengen. Zeker gezien het feit dat het leefgebied van die vogels door een teveel aan stikstof onder druk staat.

Nu al broedende vogels

Ruben Vermeer is boswachter ecologie bij Natuurmonumenten in Salland en kijkt eigenlijk altijd naar boven of hij iets langs ziet flitsen. Dit voorjaar heeft hij al vroeg een aantal mooie vogelwaarnemingen gedaan, zoals baltsende korhoenders. Maar dat baart hem ook zorgen. Hij kreeg al een melding van wandelaars die opvliegende korhanen zagen. Ze waren duidelijk verstoord. Het is van belang dat de vogels tijdens het baltsen en broeden de nodige rust krijgen. Ruben Vermeer: “Op de heide klinkt nu al overal de duidelijk herkenbare roep van de boomleeuwerik. De komende dagen komen nog veel meer vogels terug naar de heide om tot broeden te komen.” Vandaar dat hij groot voorvechter is van deze vervroegde afsluiting. “We zien dat het broedseizoen steeds eerder begint. Ik sluit een permanente aanpassing van de afsluitingsdata dus niet uit” stelt Vermeer.

Locatie

Het broedgebied dat op de heide van De Sprengenberg jaarlijks dichtgaat (opgelichte gedeelte van het kaartje). Bij de 5 ingangen naar dit gebied vinden bezoekers uitleg over de reden van de vervroegde afsluiting. Ook Staatsbosbeheer bekijkt waar het noodzakelijk is om paden (of delen daarvan) vervroegd af te sluiten)

Voor meer informatie: boswachter ecologie Ruben Vermeer (06- 20 19 26 44) of bij geen gehoor Jos Schouten , coördinator Natuurbeheer (06-54 29 52 49)

NP Logo
Tip je vrienden
Tip