Nieuws
Reptielen op de Sallandse Heuvelrug, hoe staat het ermee?

Wandelen, fietsen en mountainbiken. Het kan allemaal in de Sallandse Heuvelrug. Het vinden van de goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur en tegelijkertijd het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die ieder jaar het gebied beleven blijft aandacht vergen.

De Sallandse Heuvelrug is een belangrijk en groot natuurgebied in Overijssel. Het is een Natura 2000 gebied. Met een grootte van 53 vierkante kilometer is de Sallandse Heuvelrug het grootste droge heidegebied van West-Europa. Het is ook een van de twee nationale parken in Overijssel (naast Wieden Weerribben).

Vanwege het bijzondere landschap en de natuur is de Sallandse Heuvelrug ook een gebied waar veel mensen recreëren door te wandelen, te fietsen maar ook door mountainbiken. Jaarlijks komen er meer dan 1,2 miljoen mensen genieten van de bijzondere natuur. Zeker dit voorjaar – tijdens de coronaperiode – nam natuurbezoek sterk toe.

Balans tussen natuur en recreatie

We zoeken naar een goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur op de Sallandse Heuvelrug en gelijktijdig het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die het gebied jaarlijks willen beleven.

Maatregelen

We zijn al langer op de hoogte dat hagedissen als de zandhagedis, levendbarende hagedis en hazelworm) worden overgereden op mountainbikeroutes. Reptielen zoeken zanderige plekken op om op te warmen. Juist op mountainbikeroutes ontstaan deze kale zandplekken. Samen met de terreinbeherende organisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben we de afgelopen jaren acties ondernomen om het overrijden van reptielen zoveel mogelijk te voorkomen op deze mountainbike route.

Maatregelen zijn onder andere:

• Ruim honderd extra zandplekken gemaakt voor reptielen en insecten die verder af liggen van de mountainbike routes. Dit versterkt het leefgebied van hagedissen

• Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben in 2018-2019 onderzoek laten doen hoe het doodrijden van hagedissen kan worden teruggedrongen. Naar aanleiding van dat rapport zijn mountainbikeroutes verlegd en of omgeleid.

Met deze maatregelen beschermen de provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de kwetsbare hagedissen zo optimaal mogelijk terwijl ze gelijktijdig de Sallandse Heuvelrug toegankelijk houden voor de bezoekers en recreanten.

Op de Sallandse Heuvelrug wordt toezicht gehouden op het juiste gebruik van het gebied en ook van de mountainbike paden.

Extra maatregelen zomer 2020:

omschrijving
omschrijving

De afgelopen periode zijn er nog extra maatregelen voor de hagedissen genomen: Natuurmonumenten heeft op twee plekken routes omgeleid en Staatsbosbeheer doet dit/heeft dit gedaan op drie andere plekken. Dit gebeurt in overleg met en in de uitvoering ook met ondersteuning van Routenetwerk Twente en de drie wielerclubs. Zie bijlvoorbeeld dit artikel. Daarnaast monitort Staatsbosbeheer de situatie met de hagedissen rond de mountainbikepaden. In het najaar zijn de eerste bevindingen bekend.

Foto: Twan Teunissen (Staatsbosbeheer)

NP Logo
Tip je vrienden
Tip