Nieuws
Zonder schaap geen heide!

Misschien heb je ze al wel een zien lopen: de schapen van de Sallandse Heuvelrug. Maar weet je ook waarom ze daar zijn? Wat is de bijdrage van de schapen voor natuurbehoud?

Een heide landschap is ontstaan door mensen: het werd gebruikt om schapen en koeien te laten grazen en om bijvoorbeeld heide- en grasplaggen, maaisel, veen en zand te winnen. Honderden jaren grazen, plaggen branden en graven leverde een heidelandschap op vol biodiversiteit en cultuurhistorie.

Op bezoek bij de wollige dames van de Sallandse Heuvelrug

Op zondag 13, 20 februari en dinsdag 1 maart kunt u ’s middags mee met een gids van Staatsbosbeheer naar de schaapskooi om een bezoek te brengen bij de wollige dames. Onderweg hoort u verhalen over de natuur op de Sallandse heuvelrug en het belang van een schaapskudde. Bij de kooi is een (hulp)herder aanwezig om het één en ander te vertellen over de kudde. Vanuit veiligheid- en gezondheidsredenen mag u de kooi niet in.

De wandeling is ongeveer 5 kilometer en je bent twee uur op stap. De start van de wandelingen is bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal. Kosten: 6 euro. Meer informatie en boeken.

De Sallandse heuvelrug kent twee schaapskooien. Eén bij Twilhaar en een op de Sprengenberg. Bekijk het hier.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip