Op de akker tegenover museum De Laarman wordt op traditionele wijze de rogge gedorst met een dorsmolen uit 1952. Bezoekers zijn van harte welkom, de entree is gratis.
Op de akker tegenover museum De Laarman wordt op traditionele wijze de rogge gedorst met een dorsmolen uit 1952. Bezoekers zijn van harte welkom, de entree is gratis.
De dorsmolen van het merk Fricke werd jarenlang gebruikt door de Coöperatieve Landbouw Werktuigen Vereniging Haarle, Luttenberg en omstreken om bij de aangesloten boerderijen de rogge en haver te dorsen. In dit proces worden de korrels van de stengel gescheiden en worden daarna in jute zakken opgevangen voor de meelproductie of om verwerkt te worden tot veevoer. De stengels worden apart verwerkt en later tot stro geperst in balen.
Een deel van roggekorrels wordt direct ter plaatse gemalen tot meel met een graanmolen uit het museum. Bezoekers kunnen het meel – afkomstig van Luttenbergse grond en 100% biologisch – meenemen en gebruiken om zelf brood of pannenkoeken te bakken. Als extraatje voor het konijn, de cavia of hamster kun je een bosje stro meenemen.
De toegang tot dit evenement is gratis. De museum medewerkers leggen graag uit hoe het proces werkt. Kom kijken, ruiken en proeven hoe het boerenleven vroeger was – en neem een stukje historie mee naar huis.