De boswachter vertelt
Blog van de boswachter Ine Nijveld: 'Mail die de zon doet schijnen'
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
397 x gelezen

Mijn mailbox lijkt zich steeds sneller te vullen. Hij stroomt veel sneller vol dan dat ik kan antwoorden. Er komen afspraken voorbij, notulen, meldingen over afval en te repareren bankjes, foto’s met vermeende wolvenkeutels en mysterieuze sporen bij iemand in de achtertuin. En tenslotte een mail met een gouden randje die voor lange tijd de zon laat schijnen.

Mevrouw schrijft, na een eerste persoonlijke hartverwarmende zin, erg begaan te zijn met de Holterberg. Ze vertelt dan het verhaal van haar vader architect T.J. Loggers. In 1930 waren er plannen een villawijk op de Holterberg te bouwen. Veel bomen zouden worden gekapt, Twentse fabrikanten waren bereid hun grond als bouwgrond te verkopen, wat voor hen financieel zeer aantrekkelijk was natuurlijk. Overal stond een bordje “bouwgrond te koop”. Toen kwam de wet inzake bestemmingsplannen. Architect Loggers kreeg de opdracht een bestemmingsplan te maken. Hij heeft een plan gemaakt waarin stond dat er niet gebouwd mocht worden. Tientallen bezwaarschriften volgden, iedereen was woedend, maar het plan werd door de provincie geaccepteerd!!! Er werden slechts enkele woningen gebouwd, ontworpen door dhr. Loggers, in Engelse cottagestijl, met behoud van de natuur. Wat een held was deze meneer, want durf maar eens in te gaan tegen de mensen met veel geld en macht.

Op De Borkeld was het ecoloog professor dr. Jan Barkman die een heldendaad verrichtte. Toen de snelweg A1 dwars door natuurgebied De Borkeld werd aangelegd heeft hij ervoor gezorgd dat het prachtige veld met Jeneverbessen gespaard werd. Hij wist de ingenieurs te overtuigen dat er een bocht in de A1 moest komen om het veld heen. Ook deze meneer was een held!

Bovenstaande speelde zich af in de jaren ’30 en ’70 vorige eeuw. Aangekomen in 2021 hebben we mensen als Loggers en Barkman harder nodig dan ooit. Nog steeds staat de natuur onder druk. Laten we heel goed nadenken en ons niet primair laten leiden door geld en prestige. Meneer Loggers had de moed zo’n 90 jaar geleden. Dankzij hem kunnen we nog genieten van de prachtige natuur op de Holterberg!

Mevrouw Loggers gaf me met haar zonnige mail moed en inspiratie. Ik hoop op mijn beurt, u als lezer hiermee te inspireren en de natuur met zorg te behandelen, zodat we ervan kunnen blijven genieten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip