Wandelen op de Holterberg. Geen Kilimanjaro, maar toch best een klim.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
68209 x gelezen

De Holterberg staat er al vanaf de ijstijd. Gletsjers vanuit het noorden duwden de grond als bulldozers voor zich uit. Het hoogste punt is 60 meter boven NAP. Geen Kilimanjaro, maar best een klim als je bedenkt dat het gemiddeld stijgingspercentage 5,3% is.

Boven op de berg

Je loopt langs steile hellingen over de uitlopers van stuwwallen. Met uitzichten om te watertanden. Donkere naaldbossen wisselen af met fris loofhout en uitgestrekte heidevelden. Als je geluk hebt, spot je er het zeldzame korhoen. In het voorjaar halen de korhaantjes - alsof ze weten dat hun voortbestaan in gevaar is - alles uit de kast om indruk te maken op de hennetjes. Let op bij de Rietslenk: de helling van dit dal staat bomvol eeuwenoude en (ook al) zeldzame jeneverbesstruiken. De bessen waren rond 1600 onmisbaar voor destillaten aan boord van VOC schepen.

Retourtje Canada

Te midden van al dit natuurgeweld sta je plots in Canada. Dankzij een gift van de Nederlandse staat is de Canadese Begraafplaats met bijna 1400 oorlogsgraven officieel Canadees grondgebied. Stilstaan is onvermijdelijk. Slikken ook. De meeste jongens waren 19, 20 jaar toen ze, ver van huis, sneuvelden voor onze vrijheid.

De mooiste wandelroutes

Voor stoere doorstappers is er een prachtige dagtocht van zo’n 14 km. Of loop alvast etappe 11 van het Pieterpad (16 km). Die start in Hellendoorn en eindigt bij het NS station in Holten. Er is ook een tweedaagse route van Nijverdal of Holten naar Olst. Is dat te ambitieus? Er zijn nog veel meer en ook korte(re) routes. Allemaal even mooi. De meesten starten op de Holterberg zelf. Daar zijn ook parkeerplaatsen.

Tip:

Op een van de flanken van de Holterberg wacht de Swarte Ruijter: een rietgedekte villa met heerlijke buitenterrassen, bijzondere wijnen en bitterballen. In de winter is er het nabijgelegen Woody’s. Compleet met dierenhuiden en knapperend haardvuur.

Startpunten wandelen Sallandse Heuvelrug

Welke afstanden kan ik afleggen? Waar zijn honden verboden? Waar is een Buggy toegankelijk? Dit en meer vind je op dit wandeloverzicht.

Download het handige overzicht

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip