Landschap vol natuur
Wandelen langs de Regge. Met oevers vol wilde bloemen.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
17597 x gelezen

Weet je wat een zomp is? Langs de Regge kun je er niet omheen. Met dit scheepje werd eeuwenlang handelswaar vervoerd. Door de lage diepgang manoeuvreerde hij soepel door de bochtige, ondiepe Regge. Maar dan nog… Zomers was het soms zo droog dat de zomp met een overtoom uit het water getild werd om hem, even verderop, weer te laten zakken.

Langs de oevers van de Regge

Nu goederen per spoor of over de weg vervoerd worden, hoeft de Regge alleen nog maar mooi te zijn. Met zijn oevers vol wilde bloemen kronkelt hij trots door boerenlaagland. Met hier en daar een rietgedekte boerderij of oude havezate. Langs uitgestrekte weides met vredig grazende koeien. Waar kievit, tureluur en grutto in harmonie samenleven. Op het water dobberen tevreden waterhoentjes.

Woest en grillig

Moeilijk voor te stellen dat boeren de toen nog woeste en grillige Regge moesten oversteken met gevaar voor eigen leven. De nu zo lieflijke rivier was volgens de lokale overlijdensregisters verantwoordelijk voor talloze verdrinkings-doden. Sindsdien hebben generaties waterbeheerders er veel aan gedaan om de Regge te temmen. Er zijn stuwen en sluisjes gebouwd en overstromingen worden gereguleerd.

Vistrappen

Wist je dat vissen continu heen en weer trekken door beken en rivieren? Om voedsel te zoeken, om te schuilen of om zich in de bovenloop (dichtbij waar de rivier ontspringt) voort te planten. De stuwen en sluisjes in de Regge zijn dan wel een ding. Vandaar dat je onderweg een aantal vistrappen tegenkomt. De een nog slimmer of mooier dan de ander.

Routes langs water

De Regge is zo’n 70 km lang en loopt grofweg tussen Diepenheim en Ommen. Er zijn volop wandelroutes langs de oevers. Op plekken waar zompschippers hun ladingen overhevelden vind je soms nog een herberg. De appeltaart smaakt er lekker ouderwets.

Let op:

Grazers onderweg zorgen voor de biodiversiteit. Houd afstand en doe geen onverwachte dingen. Bij hoogwater zijn laarzen een aanrader en zijn sommige routes niet meer begaanbaar.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip