Landschap vol uitdagingen
Mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug. Pak de bekroonde routes.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
9071 x gelezen

Bijna on-Nederlands zijn ze. De MTB-routes op de Sallandse heuvelrug. Flinke hoogteverschillen, flowy singletracks en pittige kombochten. Klimmen dus. Maar ook klauteren, draaien en afdalen. Een uitstekende plek om je grenzen te verkennen. Kun je ze tegelijk verleggen.

De Sallandse Heuvelrug is -niet voor niets- de buitensportregio van Nederland. Ruiger en spannender wordt het nergens. De imposante hoogteverschillen stammen al uit de ijstijd. Toen gletsjers uit Scandinavië voor immense aardverschuivingen zorgden. Knijp af en toe in je remmen: de natuur is bijna net zo overweldigend als de tracks. Met stoere naaldbossen, heidevelden en zandverstuivingen.

Modder en dennengeur

Je kunt kiezen uit de paarse, blauwe, groene, oranje en de Reggelandroute. Allemaal met fikse klimmen en snelle afdalingen. Kun je niet kiezen? De paarse (18 km, 205 hoogtemeters) en groene (18 km, 190 hoogtemeters) mogen in ieder geval niet ontbreken op je to-ride list. Ze horen bij de tien beste MTB trails van Nederland.

Paars & Groen

De bekroonde paarse route, met mooie kombochten, gaat op volle snelheid over steile bospaden naar beneden. Op adem kom je op de langere, brede stukken tussendoor. Geen overbodige luxe want je werkt je flink in het zweet. De stevige, groene route start in Rijssen. Het bos rondom de Rijsserberg (32,4 meter) heet ook wel het Hollandse Schwarzwald. Je moet er alles geven. Vooral de ravijntjes zijn een uitdaging.

Plan je dag

Onderweg zijn er koffiestops en lunchplekken waar je je fiets en jezelf kunt afspoelen. Bestel een ouderwets lekkere uitsmijter of een gezonde, biologische special. Parkeren bij de startpunten is gratis. Goed om te weten: de MTB-routes zijn via verbindingsroutes verbonden met het MTB netwerk Twente en Salland.

Tip:

De trails vragen veel van jou maar ook van je fiets. Check vooraf of alles werkt zoals het moet.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip