Marijn fietst met... Beter leren mountainbiken met Rob Harmeling
Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Geschreven door Marijn de Vries & Ellen Brunninkhuis
6 min
12766 x gelezen

De regen komt met bakken uit de hemel als ik op een vrijdagochtend in oktober naar Hellendoorn rijd. Mijn mountainbike ligt achterin de auto. Ik parkeer mijn auto bij Landgoed de Uitkijk. Rob zit binnen op me te wachten. We bestellen beiden een kop koffie en beginnen te kletsen. Een half uur later hebben we nog geen meter gefietst.

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle. Voor VisitOost stapt Marijn op met vijf bekende Overijsselse fietsambassadeurs en ontdekt ze de favoriete fietsrondjes waar Hennie Kuiper, Rob Harmeling, Erben Wennemars, Kirsten Wild en Anna van der Breggen zich opladen.

In dit artikel fietst Marijn samen met ….

Rob Harmeling

Hij is niet alleen een bijzonder gezellige gesprekpartner, Rob Harmeling is ook ondernemer en voormalig profwielrenner. Van 1989 tot 1995 fietste hij voor verschillende professionele wielerploegen. Hij werd Wereldkampioen 100 kilometer ploegentijdrit en won in 1992 een etappe in de Tour de France. Tegenwoordig runt hij met veel enthousiasme het bedrijf Sportgeluk, een initiatief van (ex)topsporters en sportwetenschappers. Met trainingen, workshops en presentaties proberen zij mensen te motiveren om meer te bewegen. Je kunt Rob ook kennen van zijn televisieoptredens. Tijdens de Tour de France schuift hij regelmatig aan als analist bij het televisieprogramma ‘De Avondetappe’.

Streven naar duurzaam geluk

Rob woont in de buurt van Hellendoorn, in het buitengebied. “Ik hou van rust. Ik vind de stad geweldig, maar ga daarna altijd graag weer terug naar huis. Ik zoek de drukte liever op dan dat ik er middenin woon.” Hij houdt van de natuur en buiten zijn. Fietste hij als professional vooral op de racefiets, tegenwoordig geniet hij ook van zijn mountainbike. Hij reed onder meer Cape Epic, een loodzware meerdaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, samen met goede vriend Erben Wennemars. Toch gaat het bij Rob niet altijd om presteren. “Soms fiets ik nog wel eens met snelle vrienden, dan bedenk ik me achteraf vaak dat ik eigenlijk geen minuut genoten heb. Ik geniet veel meer als ik drie tandjes langzamer fiets.” Rob omschrijft zijn passie voor de fiets als een zoektocht naar ‘duurzaam geluk’. “ Ik zoek geen kortstondig, maar continu geluk. Duurzaam geluk noem ik dat. Fietsen speelt daarbij een belangrijke rol. Fit zijn is voor mij essentieel in het vinden van duurzaam geluk.”

omschrijving
omschrijving

Mountainbikeroute Hellendoorn

We drinken onze koffie op, trekken regenjasjes aan en klikken onze helmen vast. We gaan vandaag de mountainbikeroute van Hellendoorn fietsen. We beginnen op de parkeerplaats van Landgoed de Uitkijk. De route van Hellendoorn is 17 kilometer lang en gemarkeerd met paarse paaltjes met daarin het internationale mountainbike teken. De route won in 2017 De Gouden Schop – de publieksprijs voor mooiste MTB-parcours van Nederland. De route is afwisselend; singletracks worden afgewisseld met bredere paden. Precies wat Rob leuk vindt. “De afwisseling is het mooie aan deze route. Ik vind het leuk dat je niet constant op singletracks zit en door verschillende landschappen fietst.” De route bevat pittige klimmetjes en steile afdalingen, die soms wat lastig kunnen zijn voor beginners.

De afwisseling is het mooie
aan deze route

Remmen en sturen

Het begin van de route bestaat meteen uit slingerende singletracks. Het is duidelijk dat Rob regelmatig mountainbike clinics geeft. Hij heeft nuttige tips voor beginnende mountainbikers. “Op de singletracks van dit parcours kun je het beste een beetje slepend remmen. Dus de remmen niet ineens hard indrukken, maar met beleid.” Ook voor mountainbikers die nog wat moeite hebben met sturen heeft Rob simpele tips. “Sturen doe je met je ogen. Kijk niet naar de grond of naar je voorwiel, maar waar je naartoe wilt. Je fiets wil niet vallen, hij zoekt zelf het beste pad wel. Ik heb mijn stuur daarom losjes vast en kijk twintig meter voor me uit.”

Van buiten naar binnen

Het parcours heeft technische gedeeltes en flink wat bochten. Rob vindt eenvoudig de beste lijn. “Als ik in de omgeving toertochten fiets dan valt me op dat veel mountainbikers de bocht van binnen naar buiten nemen. Dat klopt niet. Je neemt een bocht van buiten naar binnen. Je kunt dat oefenen door op een stuk parcours eens te stoppen met trappen en alleen mee te bewegen met het parcours. Je fiets leidt je dan automatisch naar de beste lijn.”

Steile afdaling

Dan komen we bij een paaltje met een waarschuwingsbordje: steile afdaling. Dit is niet zomaar een afdalinkje. “Als ik mijn vrouw hier mee naartoe neem om te mountainbiken dan zegt ze; ik ga nooit meer met je mee”, lacht Rob. Het is inderdaad een pittig stukje parcours. Toch is het met de tips over slepend remmen en goed voor je uit kijken goed te doen. Het helpt dat de route er keurig bij ligt. “Deze route wordt zo goed onderhouden door vrijwilligers. Het is ongekend wat zij doen. Ze komen op hun vrije dag met dertig man, aanhangwagens, koffie en brood. Och, ik vind dat echt fantastisch.”

Sallandse Heuvelrug in de herfst

Het afdalen geeft een kick. Ik geniet. Niet alleen van het parcours maar ook van de omgeving. Dwars door de bossen, over heidevelden, omhoog en weer omlaag. We passeren veel verschillende paddenstoelen en zien tientallen rood-wit gestipte vliegenzwammen. Ik merk niet eens dat het regent. Na 17 kilometer fietsen we het terrein van Landgoed de Uitkijk weer op. Rob neemt mijn mountainbike van me over en spuit hem schoon. Lachend: “Dit doe ik bij iedereen hoor. Het zit helemaal in mijn systeem door alle clinics die ik geef.” Natgeregend maar met een schone fiets en een uitstekend humeur bestellen we een cappuccino. Zo erg is het niet om door de regen te fietsen. Sterker nog: dit is misschien wel de mooiste periode om over de Sallandse Heuvelrug te mountainbiken!

Tip van Rob

Ben je een fanatieke mountainbiker? Je kunt de route van Hellendoorn te combineren met andere mountainbike routes in de omgeving. Zo kun je de route van Holten aan de route van Hellendoorn plakken. Je route wordt dan 47 kilometer lang.

Lees nog meer inspirerende verhalen!

Marijn fietst met…

Kirsten Wild

Hennie Kuiper

Erben Wennemars (MTB)

Anna van der Breggen

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Geschreven doorMarijn de Vries & Ellen Brunninkhuis

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip