Landschap vol historie
Huize Sprengenberg; diende vroeger als sterrenwacht
2 min
8473 x gelezen

De Sprengenberg is van alle tijden. In de voorlaatste ijstijd (150.000 jaar geleden) stuwde het ijs alles op wat zich op zijn weg bevond. Zo ontstond in Salland de stuwwal met zijn flinke hoogteverschillen. Archeologische vondsten zoals deze grafheuvels, maar ook raatakkers – kleine oerakkers, ook wel celtic fields genaamd – laten zien dat er in de late bronstijd (meer dan 3000 jaar geleden) mensen leefden. En de ontdekte resten van karrensporen stammen vermoedelijk uit de middeleeuwen.

Huize De Sprengenberg

Op de top van de heuvel voor je prijkt Huis De Sprengenberg. Gebouwd door A.A.W. van Wulfften Palthe. De familie Van Wulfften Palthe bezat in Twente bossen en boerderijen. In 1898 kocht hij, bij een verkoping in een café in Raalte, Boerderij De Pas en enkele percelen heide en bos. Hiermee werd Landgoed De Sprengenberg gesticht. Het landgoed (ruim 900 hectare) ontleent haar naam aan de “sprengen” in het gebied: plaatsen waar water aan de oppervlakte komt.

Het duurde niet lang of op de top van de heuvel werd een koepel gebouwd voor de jacht. Deze achtkantige koepel kun je nog steeds herkennen aan de donkere randen. Het gebouw dat je op de top van de berg ziet, werd grotendeels gebouwd in 1903, aanvankelijk als vakantiehuis. Korte tijd later werd het uitgebreid en gerieflijker gemaakt met centrale verwarming en elektriciteit en werd zo het hoofdverblijf van het gezin Van Wulfften Palthe.

Het ronde torentje, met vensters op verschillende hoogten, werd vroeger gebruikt als sterrenwacht. Windwijzers hebben in het algemeen de vorm van een weerhaan, maar met een verrekijker kun je zien dat deze vogel een korhoen is. Het terrein met de gebouwen zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Meer weten over Huis Sprengenberg? Klik hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip