Verrassende routes
Kromme Sturen route – Sallands Steilste
Ellen  Brunninkhuis
Geschreven door Ellen Brunninkhuis
5 min
29205 x gelezen

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Vandaag in de spotlight: de route Sallands Steilste. Deze route van 100 kilometer laat je kennis maken met alle mooie klimmetjes op en rondom de Sallandse Heuvelrug.

Klimmen en dalen op de Sallandse Heuvelrug

Algemene informatie

Startpunt: Station Holten

Afstand: 100 km

Hoogtemeters: 360 hm

Ontwikkeld in samenwerking met CC’75, TC Rijssen & WV Holten

Bekijk op de kaart en download de GPX

Startpunt

De route Sallands Steilste start in Holten. Bij het station vind je genoeg parkeergelegenheid. Net als alle andere Kromme Sturen routes van Visit Oost hoef je deze route niet per se vanuit het aangegeven startpunt te beginnen. Je kunt de route op elk willekeurig punt starten.

Groen, groen en nog meer groen

De route van vandaag is groen. Je zult door fantastisch natuurgebied fietsen. Niet alleen over Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, maar ook een stukje door Hollands Scharzwald en door natuurgebied De Borkeld. Die laatste doe je al binnen tien kilometer aan. In dit Natura-2000 natuurgebied zal je zeer waarschijnlijk mountainbikers tegenkomen. Hier ligt namelijk de achttien kilometer lange mountainbikeroute van Rijssen. Je blijft ongeveer 25 kilometer lang rondom en door De Borkeld fietsen.

Stoempen!

Na 30 kilometer ben je weer vlakbij je startpunt in Holten. Je laat Holten rechts van je liggen en rijdt omhoog, richting de Sallandse Heuvelrug. Deze tien kilometers van de route zijn de meest onbeschutte kilometers. Met aan zowel je linker als je rechterhand uitgestrekte weilanden met grote boerderijen, zijn hier weinig bomen om je tegen de wind te beschermen. Waait het hard en staat de wind hier ongunstig? Dan is het ‘stoempen’ geblazen. Positioneer je strategisch achter je vrienden of… zet een waaier op!

Mountainbiken

Na ongeveer 40 kilometer fiets je weer beschut. Dit is het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal, die 150.000 jaar geleden ontstond in de voorlaatste ijstijd. Het is een perfect natuurgebied voor fietsliefhebbers. Je kunt er prachtig wielrennen, over goed onderhouden wegen en met een aantal leuke klimmetjes. Ook mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Je vindt hier onder andere de mountainbike routes van Holten en Hellendoorn, die je goed kunt combineren. Samen zijn ze goed voor 48 kilometer off-road plezier. Mocht je aan deze routes beginnen, dan is er een kans dat je oud profwielrenner Rob Harmeling tegenkomt. Hij is groot fan van het mountainbike parcours van Hellendoorn.

Richting de Luttenberg en de Lemelerberg

Je passeert natuurgebied Sprengenberg, waar je nog eens terug kunt komen om te wandelen of om de Palthetoren te bezoeken. Mocht je al trek hebben, dan kun je stoppen bij Herberg en theeschenkerij de Pas. Je kunt ook doortrekken naar de Luttenberg, die je al snel in de verte zult zien liggen. Met een lusje fiets je op deze korte klim af en klimt omhoog via de Bergweg. Met een gemiddelde van 2% is dit korte klimmetje goed te doen en perfect om de sprintbenen eens flink te testen.

Je krijgt precies 15 kilometer om je voor te bereiden op de volgende klim: de Lemelerberg. Dit is het meest noordelijke punt van de route. De aanloop naar de Lemelerberg is prachtig. Ook deze stuwwal zie je in de verte al opdoemen. De klim zelf is ongeveer 1,3 kilometer lang en slingert met een gemiddelde van 2,4% omhoog over een dichtbeboste weg. Het steilste gedeelte van de klim is maar liefst 8%. Op de top kun je bijkomen bij Theehuis de Lemelerberg. Ben je net lekker warmgedraaid en had je nog wel even door willen klimmen? Daal de Lemelerberg dan af en beklim hem nogmaals vanaf de andere kant. Deze kant is korter en heeft een hoger gemiddeld stijgingspercentage dan de klim vanaf de westkant.

Het venijn zit in de staart

Je hebt nu nog 35 kilometer te gaan. Hopelijk heb je je niet verheugd op uitbollen naar de finish, want het venijn van de Sallands Steilste route zit in de staart. De meeste hoogtemeters heb je nog voor de boeg. Gelukkig zijn dit misschien ook wel de allermooiste kilometers!

Het klimwerk begint op kilometer 76. Je fietst de korte maar 5% steile Sanatoriumlaan omhoog en daalt af richting Hellendoorn. Daar mag je opnieuw omhoog. Heb je een extra stop nodig? Dan bevelen we Landgoed De Uitkijk aan het mountainbikeparcours van Hellendoorn van harte aan. Tussen kilometer 85 en 95 klim je achtereenvolgens over de Almeloseweg en de Nijverdalseweg. Daarna ga je omhoog op de Noetselerberg, de Haarlerberg en de Holterberg. Aan beide kanten heb je fenomenaal uitzicht over heide en bossen. Het is hier nog mooier wanneer de heide in augustus in bloei staat.

Na al het klimwerk mag je afdalen via de steile Motieweg, over heerlijk strak asfalt. Handen in de beugels, vingers op de remgrepen en genieten maar. Je hebt het meer dan verdiend!

Zin in meer?

Wist je dat er nog vijf andere 100 kilometer lange routes zijn uitgezet in de provincie Overijssel? Als je de route Sallands Steilste mooi vond, dan kun je misschien ook wel genieten van een van de andere Kromme Sturen


Tip!

Wist je dat je in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug niet alleen prachtig kunt fietsen, maar nog veel meer leuke dingen kunt doen? We hebben 12 tips voor je op een rijtje gezet.


Voor de inwendige mens – suggesties voor koffiestops

Km 11 – Fletcher Hotel Sallandse Heuvelrug – Rijssen

Km 13 – Restaurant Het Schwarzwald – Rijssen

Km 13 – Het Witte Hoes – Rijssen

Km 17 - Herberg De Kemper – Markelo

Km 43 – Theehuis De Pas

Km 65 – Theehuis de Lemelerberg

Km 79 – Landgoed De Uitkijk

Km 87 – Restaurant de Sallandse Berg

Alle kromme sturen routes:

Twentse Tijdrit

Los op 't ros

Wind in de kop

Vals plat gevecht

Hanze Held

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ellen  Brunninkhuis
Ellen  Brunninkhuis
Geschreven doorEllen Brunninkhuis

Ellen Brunninkhuis vindt 'fietsen wel geinig' en schrijft er ook graag over. We hebben haar op weg gestuurd met een handvol prachtige routes voor de racefiets. Haar ervaringen lees je op deze website.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip