Winning team
Never change a winning team… dit type bosbeheer stamt namelijk al uit de Romeinse tijd. Toen was het een super oplossing: Het hout werd gebruikt als brandstof. Maar door de stam te laten staan, liep de boom gewoon opnieuw uit. Zo kon je altijd blijven oogsten zonder nieuwe aanplant en werden de bomen eeuwenoud.
Looizuur
Het kappen hoorde, ook in de middeleeuwen, bij de cultuur. Van de bast maakten ze vezels voor visnetten. Van de eikels en bladeren, veevoer. En de schors? Die zat bomvol looizuur. Daarmee werd leer gelooid. Het hout zelf werd gebruikt als brandstof voor de bakker en de smid. De behoefte aan hout zakte in toen leerlooierijen overgingen op nieuwe technieken. En door het winnen van fossiele brandstoffen als kolen, aardolie en aardgas werd hout (bijna) helemaal overbodig.
Terug naar toen
Economisch gezien heeft hakhout zijn waarde dus verloren. Of toch niet? Als je de eiken gewoon zou laten groeien, ontstaat een bos met hoge stammen en dichte kruinen. Zonder zonlicht zou de bodem kaal en schraal worden. Zouden dieren wegblijven door gebrek aan voedsel en schuilplekken. Reden genoeg dus om te blijven kappen. Bovendien wordt hakhout weer steeds vaker gebruikt als biobrandstof voor groene stroom. Een soort terug naar toen dus!
En wie lacht het laatst?
De groene specht roffelt niet zo vaak en veel minder overtuigend dan zijn collega-spechten. Zijn roep daarentegen klinkt als een lach. En dat doet hij het liefst in de buurt van een hakhoutbosje. Dan weet je dat vast…
Meer weten? Over hakhout, toepassingen van eikenhout, over de natuur?