De boswachter vertelt
De doorfluister-excursie
Ine  Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
2915 x gelezen

Dit jaar betekent het vakantieseizoen geen lange files bij de tankstations in Luxemburg, zwarte zaterdagen op de Route du Soleil of uren op je koffer zitten wachten in de hal van Schiphol. Nee, dit jaar gaan veel mensen op zoek naar een mooie vakantieplek in eigen land.

Eén zo’n prachtige plek is natuurkampeerterrein Twilhaar op onze eigen Sallandse Heuvelrug. Hier kun je genieten van rust midden in de natuur. Kamperen zoals kamperen bedoeld is. Als je geluk hebt dan zie je ’s avonds een egel of das voorbij scharrelen. Een tijd terug hebben kampeerders zelfs, in een boom bij hun tent, een boommarter gezien!

Mini-excursie

Zo stond mijn broer met Pinksteren op deze camping om de daktent van zijn Landrover te testen. Na het bekijken van de avontuurlijke constructie werd het tegen schemering tijd voor een mini-excursie over de heide. Al fluisterend – en dat viel niet mee met de 1,5 m afstand ertussen – gingen we op zoek naar de nachtzwaluw. Het kenmerkende snorrende geluid van deze zomergast liet zich al snel horen. Het geluid kwam uit verschillende richtingen en wisselde elkaar af. Al fluisterend vertelde ik over het beheer van de heide. Voor onder andere deze nachtzwaluw, branden en maaien we de heide. Op jonge heide komen meer insecten af en die dienen weer als voedsel voor de nachtzwaluw. Ik fluisterde ook over de zandplekken voor bijen en wespen en de zandhagedissen die hier leven. De combinatie van dit alles met de ondergaande zon, maakte het tot een onvergetelijke tocht. Wat jammer dat de excursies in de coronatijd niet door kunnen gaan dacht ik nog. Er zouden vast meer campinggasten meewillen.

Doorgefluisterd

Later hoorde ik dat mijn enthousiast geworden broer de avond erna met een andere campinggast op stap was geweest en het verhaal doorgefluisterd had. Wie weet gaat deze campinggast de avond erna weer de heide op met een nieuwe campinggast.

En zo is er een nieuw concept geboren..…de doorfluister-excursie!!

Avontuur in eigen land, in eigen streek, coronaproof!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine  Nijveld
Ine  Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip