Doe-tips
Spannende tips om de sagen en legendes te beleven
3 min
2138 x gelezen

Zag je die schim? Te laat! Grrr… Niet alles is grijpbaar en aantoonbaar. De natuur is maar al te vaak een spannend decor voor onverklaarbare verschijningen en onverwachte geluiden. Alsof je op een verlaten hei meer open staat voor witte wieven. Alsof je, diep in het bos, ontvankelijker bent voor mystiek. Niet vreemd dus dat onze verre voorouders waarnemingen deden waar nog steeds over gepraat wordt… We zetten er een aantal op een rij. Je bent gewaarschuwd!

Natuursagenroute

Door: Natuurmonumenten. Locatie: Informatieschuur Erve de Pas - volg de oranje pijltjes. Duur: ca. 1,5 uur – 5,6 km. Bijzonderheden: een app met verhalen

De Sallandse Heuvelrug telt prachtige sagen en volksverhalen. Laat je meesleuren langs bijzondere plekken die willekeurig lijken maar het niet zijn. Integendeel. Ze zijn het decor van eeuwenoude verhalen. Waarin onze voorouders gewaarschuwd werden voor gevaar. Waar eeuwenoude natuurverschijnselen verklaard worden. Want weet jij waarom de heide rood is? En waarom een eikenblad de vorm van een klauw heeft? Straks wel!

Schemerwandeling

Door: Staatsbosbeheer. Vanaf 10 jaar. Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Afstand: ca 5 km. Kosten: € 6,-. Meer info: 0548-612711 Bij meer dan 20 deelnemers wordt de groep gesplitst.

De zon zakt langzaam onder. Een laatste vogel zingt zijn lied. Even lijkt het alsof de natuur gaat slapen. Toch is het slechts een wisseling van de wacht: dit is het moment waarop de nachtdieren een voor een tevoorschijn komen. Wie weet kruist er een je pad. Wandel mee met de gids door ogenschijnlijk stille bossen naar de uitgestrekte heidevelden. Een mooie afsluiting van je dag. Tip: verrekijker mee!

Maanwandeling

Door: Staatsbosbeheer. Vanaf 10 jaar. Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Afstand: ca 5 km. Kosten: € 12.50. Meer info op de website of via T: 0548-612711

In de schaduw van de maan lijken de silhouetten van struiken op die van mensen. Klinkt geritsel onheilspellender dan overdag. Zijn jullie wel alleen? Het antwoord is ‘nee’. Er gebeurt namelijk van alles onder het schijnsel van de maan. En dat is niet eng. Dat is reuze interessant. Kleed je dus warm aan, zorg voor stevige schoenen en maak samen met de boswachter een wandeling door de bossen en over de heide. Afhankelijk van het weer bezoek je misschien ook de Sterrenwacht in Hellendoorn. In het planetarium of de koepel met telescopen leer je allerlei leuke weetjes over de maan.

Midzomernachtloop

Door: Natuurmonumenten. Locatie: Informatieschuur Erve de Pas. Duur: ca. 5 km. Bijzonderheden: 5 kilometer. In 2020 gaat deze helaas niet door. Bekijk voor de datum in 2021 de website. Ledenprijs € 10,50, niet leden: € 15,-

Ontdek de bijzondere sfeer in deze magische tijd van het jaar. De viering van midzomernacht werd gelinkt aan de zomerzonnewende. Mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Vreugdevuren en dansjes rondom de meiboom zouden beschermen tegen duistere krachten. Meemaken? De boswachter ontvangt je bij het startpunt maar je wandelt op eigen gelegenheid Halverwege wacht er een lekkere verrassing bij het vreugde- … uh kampvuur.

Nacht van de nacht

Voor: Locatie: Natuurmuseum Holterberg. Bekijk de website voor actuele data. Start: 21:30u. Duur: tot 23.30 u. Kosten: 7,50 euro, kinderen 4,50 euro (inclusief consumpties onderweg).

Speuren op een compleet donkere Holterberg. Op zoek naar de Grote Beer, Cassiopeia en de Dolfijn. Klinkt daar de spookachtige roep van de bosuil? Of is het Old Minneke, een verschrikkelijke heks van het Numendal, die vanuit haar heksenkuil jonge boerenzoons lokt. Kom niet te dichtbij. Eenmaal in haar kuil hoort niemand je meer gillen of schreeuwen. Ook niet als het weer licht wordt…

Groepsuitje organiseren? Ga op pad met de boswachter!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip