Doe-tips
Natuurlijk: Groepsuitje met de boswachter
3 min
4761 x gelezen

Groepsuitje aan het plannen? De natuur is een eigentijds thema vol raakvlakken en aanknopingspunten. De boswachter of natuurgids neemt je mee naar de mooiste plekken waar je anders niet komt. Vertelt feitjes en weetjes die je nog niet wist en leert je kijken naar sporen. Wist je dat een lange zwarte streep op een boom kan duiden op een vleermuizenkolonie? En dat vogels dronken worden als ze snoepen van de bessen van de duindoorn?

De natuur zit heel slim in elkaar. Niets gebeurt voor niets. Daar kunnen we veel van leren. Een wandeling met de boswachter is een goed begin. Zo leer je alles over het beheer van het bos. Over biodiversiteit. Over de bomenkap en de invloed van de verzuring. Maar ook over de opmars van de wolf en de gedragingen van het wild.

Wolven en wilde zwijnen

Als je met de boswachter op pad bent, kun je zomaar oog in oog komen te staan met een wolf. Toch is die kans maar klein. Wolven zijn nogal schuw van nature. Net als zwijnen en vossen zijn het overwegend nachtdieren. Of de wolf voorkomt op de Sallandse Heuvelrug? Zwervende wolven worden inderdaad al gespot. Maar of ze zich er definitief zullen vestigen is nog even de vraag.

Reeënweetje

Als je hun sporen herkent, voel je de nabijheid van wilde dieren meer dan ooit. Voor reeën geldt dat het elk jaar om dezelfde dieren gaat. De oude, dominante reeën hechten namelijk nogal aan hun eigen leefgebied. De jonkies mogen maar een jaar ‘thuis blijven wonen’. Daarna moeten ze op zoek naar een eigen territorium. Dat is meestal rond mei. Het is niet toevallig dat in die maand de meeste aanrijdingen plaatsvinden. De jonkies hebben nog niet geleerd om veilig over te steken.

Boswachter

De natuur lijkt vanzelfsprekend en zo moet het ook altijd blijven. Maar achter de schermen gebeurt een boel. Zo is de glooiende paarse heide zo overweldigend dankzij de schaapsherder met zijn kudde. Zonder dat gegraas zou dit prachtige heidegebied, net als op veel andere plekken, allang overwoekerd zijn door bomen.

Op zijn duimpje

Maar misschien het allerleukste is wel dat de boswachter het gebied kent als zijn broekzak. Als geen ander weet hij waar je welke dieren kunt spotten. Waar de zeldzame soorten zich verstoppen. Welk dier welk geluid maakt en waarom. Snel regelen dus, dit super inspirerende groepsuitje. Daar knapt iedereen van op!

Door: Natuurmonumenten. Locatie: Boswachterskantoor Salland, Hammerweg 67a, 7731 AL Ommen Duur: 2 uur. Bijzonderheden: Kosten zijn € 140,- per 20 personen en € 100,- met lidmaatschap Natuurmonumenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel T: 0529-469910 of kijk op de website.

Bekijk ook deze spannende tips om de sagen en legendes te beleven op de Sallandse Heuvelrug!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip