Fietsen en wandelen langs sporen uit de oorlog in en rondom Markelo
Lionne
Geschreven door Lionne
2 min
6612 x gelezen

Wist je dat er in en rondom Markelo veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn? Misschien fiets of wandel je er wel langs zonder het te weten!

De plannen om 75 jaar bevrijding te vieren, konden ook dit jaar niet uitgevoerd worden. Maar stilzitten is voor de Stichting Herdenken en Vieren van Vrijheid Markelo geen optie. Het resultaat is een fietsroute langs maar liefst vijftig sporen uit de Tweede Wereldoorlog in en rondom Markelo. Opdat we niet vergeten, ook dit jaar niet.

Langs 50 plekken
De Stichting Herdenken en Vieren van Vrijheid Markelo heeft een fietsroute samengesteld van 63 kilometer, die ook in twee delen te fietsen is. Je fietst onder meer langs het Overijssels Verzetsmonument, het Onderduikershol, een Bomkrater, Silhouet Vliegenier, de Stokkumerbrug, de bunker van het Kröte-radarsysteem dichtbij kasteel Weldam, de Paardenkoele en een vliegtuigmotor.

Tijdens de route word je meegenomen in de spannende tijd die de inwoners van Markelo hebben meegemaakt en wordt ook duidelijk dat er veel offers gebracht zijn.

Kunst langs de route
Elk jaar zet de Kunststichting Markelo een kunstroute uit aan de hand van een thema. Dit jaar zijn er 23 schilderijen gemaakt, die geplaatst zijn langs de nieuwe fietsroute. Leden van de Kunststichting Markelo en leerlingen van de Markelose basisscholen laten op het schilderij zien hoe zij de huidige vrijheid ervaren.

Routebeschrijving
In de gids is naast de routebeschrijving ook een overzichtelijke plattegrond opgenomen met verwijzing naar de locaties en horeca onderweg.
Of bekijk de route hier online

De fietsroute is voor vijf euro verkrijgbaar bij het Infocentrum Markelo (VVV), Boekhandel Prins, Het Wapen van Markelo, Landgoed Kattenbergse Hoeve en de Readshop in Hengelo, Delden en Goor. Je kunt ook een exemplaar bestellen via de webwinkel. De opbrengst is voor de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo.

Liever wandelen?
Mocht je liever de wandelschoenen aantrekken, dan is dat ook een optie. Speciaal voor wandelaars is er al een tijd geleden een route van ca. zeven kilometer uitgezet die je langs dertien bezienswaardigheden voert waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten. Routebeschrijvingen zijn gratis te verkrijgen bij het Infocentrum Markelo (VVV), Boekhandel Prins, Het Wapen van Markelo, Landgoed Kattenbergse Hoeve of download ze hier:
Lange route | 7 km
Korte route | 3,5 km

Markeloers verwelkomen burgemeester Korthals Altes na Bevrijding bij het Beaufort
Markeloers verwelkomen burgemeester Korthals Altes na Bevrijding bij het Beaufort

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Lionne
Lionne
Geschreven doorLionne

HofMarketing vermarkt de gemeente Hof van Twente op het gebied van wonen, werken en recreëren.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip