Dit is wat ons verbindt
Heeten: Een eeuwenoud dorp vol tradities en verrassingen
3 min
2019 x gelezen

Heeten (ca. 3650 inwoners) ligt tussen Raalte en Deventer en hoort in bestuurlijk opzicht bij de gemeente Raalte. Dicht bij het dorp ligt de provinciale weg N322. Door de aanleg van een rondweg die de N322 om Heeten leidt is de kern de afgelopen jaren autoluwer geworden.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

Heeten moet niet verward worden met het veel kleinere dorp Nieuw-Heeten, dat zes kilometer in oostelijke richting ligt. Vanuit het centrum van Heeten beginnen verschillende wandel- en fietsroutes, in de directe omgeving en wat verder weg. Al ligt Heeten een eindje verwijderd van de Sallandse Heuvelrug, het dorp associeert zich er graag mee.

In 1994, 2003 en 2004 vonden archeologen in Heeten tijdens de bouw van een woonwijk sporen van een nederzetting uit de laat-Romeinse tijd. Rondom deze plek werden Romeinse beeldjes opgegraven en ontdekte men overblijfselen van ijzerovens. Daaruit is het beeld naar voren gekomen dat Heeten tussen 350 en 450 na Christus een belangrijke Germaanse nederzetting vormde. Op deze locatie maakten de Germanen ijzer door oer met vuur te verhitten. De Germanenkamer, die is ondergebracht in Kulturhus/Trefpunt Heeten, informeert belangstellenden in woord en beeld over deze ‘ijzersterke’ geschiedenis. In 2017 was het weer raak: deze keer vonden archeologen in Heeten resten van grote boerderijen, waterputten, greppels en erfafscheidingen uit de 9e tot en met de 12e eeuw.

Heeten kent ook een opmerkelijke kerkgeschiedenis. De eerste katholieke kerk werd ingewijd in 1795. Het was een ‘Waterstaatskerk’, een type dat door ingenieurs van Rijkswaterstaat werd ontworpen. In 1835 werd het kerkgebouw vergroot en bouwde men er een toren bij. In 1890 viel het besluit dat er in Heeten een nieuw godshuis moest komen. Het gebouw kwam gereed in 1894 en kreeg een toren van 56 meter hoog. Bijzonder is dat de plattegrond van de koorpartij in de kerk min of meer een kopie is van de Utrechtse Domkerk.

Belangrijke terugkerende evenementen in Heeten zijn de kermis en carnaval. Het grootste feest van het dorp is de Ponyweek, die jaarlijks wordt georganiseerd en zijn naam dankt aan de lokale pony- en paardenmarkt. De Ponyweek bestaat onder meer uit een landbouwdag, vlooienmarkt en popfestival. Rond Heeten liggen de landgoederen Schoonheten en Zonnenbergen en meerdere recreatiebedrijven, waaronder De Maathoeve, een groepshotel annex streekwinkel. Een opvallende boerderij in het buitengebied is Koe in de Kost: je kunt er overnachten in een Grondulow (een halfronde vakantiewoning met een grasdak, vervaardigd van duurzame materialen), midden tussen de koeien in het weiland.

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!

Top vijf van lokale highlights

Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip