Dit is wat ons verbindt
Hellendoorn: Waar natuur, avontuur en traditie samenkomen
3 min
1331 x gelezen

Het dorp Hellendoorn (ca. 6350 inwoners) ligt midden in Overijssel, op de grens van Twente en Salland. De plaats maakt deel uit van de gelijknamige gemeente Hellendoorn, waartoe ook onder meer Nijverdal en Haarle behoren.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

Getuige archeologische bodemvondsten gaat de bewoningsgeschiedenis van de plaats zo’n vijf millennia terug. In officiële stukken komt Hellendoorn – waarvan de naam ‘bij de vlierboom’ zou kunnen betekenen – pas in 1275 voor. De kerk in het huidige dorpscentrum, door de bevolking liefkozend aangeduid als De Oale Grieze, stamt echter al uit de 12e eeuw. Op het kerkplein staat het standbeeld van Johanna van Buren (1881-1962) die even verderop is geboren. In het naoorlogse Nederland had de dialectdichteres een status vergelijkbaar met die van Herman Finkers nu.

In Hellendoorn heeft de agrarische sector altijd een belangrijke rol gespeeld. Veel leverde de landbouw niet op; de boeren waren door de redelijk geïsoleerde ligging van het uitgestrekte grondgebied arm en vooral op elkaar aangewezen. Over Hellendoorn zei men in de omgeving niets voor niets: ‘grote buidel, weinig geld’. Een goed beeld van het boerenleven in vroeger tijden en de ontwikkeling van het dorp geeft Erve Hofman in Hellendoorn. Het is een gerestaureerde boerderij met een museale functie.

Nationale bekendheid heeft Hellendoorn gekregen door de Sallandse Heuvelrug, die op steenworpafstand van het dorp ligt. Hellendoorn, dat tijdens Halloween bekend staat als ‘Heksendorp’, heeft nog meer trekpleisters. In heel ons land is Avonturenpark Hellendoorn een begrip. Bijzondere attracties zijn het Aqua Slidepark (die elf waterglijbanen omvat), Sungai Kalimantan (‘s lands langste rapid river) en de Discovery Club (de enige interactieve darkride van Nederland). En ook Dauwpop, in 1995 begonnen als een kleinschalig popfestival op Hemelvaartsdag, kan op steeds meer bezoekers van buiten de regio rekenen.

Hellendoorn is meer dan ‘natuurlijk avontuurlijk’. Niet zo bekend, maar van belang voor de lokale historie, is Landgoed Schuilenburg. Van het kasteel, waarvan in 1125 voor het eerst melding wordt gemaakt, is niets bewaard gebleven. Maar het landgoed is vanwege zijn fraaie ligging, de nabijheid van de Regge en horecafaciliteiten nog altijd een gewild oord om te ontspannen, te picknicken en feest te vieren. Het is één van de officiële trouwlocaties van de gemeente Hellendoorn. Ook Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum is een verborgen parel: het museum vertelt het verhaal van Hellendoorn als ‘de ijshoofdstad van Overijssel’. Wat begon met het maken van Caraco-ijs is uitgegroeid tot een productielocatie van Ben & Jerry’s.

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!
Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip