Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!
In 1836 stichtte de Nederlandsche Handel-Maatschappij in samenspraak met de Britse textielpionier Ainsworth Nijverdal als industriedorp. Halverwege de 19e eeuw kwam hier de Koninklijke Stoomweverij van de grond, een voorloper van textielfirma Koninklijke Ten Cate. De naam ‘Nijverdal’ werd bewust gekozen: een samentrekking van ‘Nijverheid in het Reggedal’. Het Nijvere Dal van toen is nog steeds erg nijver. Op industrieterrein ’t Lochter zitten veel innovatieve bedrijven. Ook in het centrum van Nijverdal vinden we flink wat bedrijvigheid. Dankzij een in 2019 afgerond herinrichtingsproject van OKRA landschapsarchitecten is het winkelgebied aan de Grotestraat opgebloeid. Wat eerst een verkeersader was, is nu een groen verblijfsgebied voor voetgangers en fietsers geworden. Bij de vergroening van het centrum is gekozen voor duurzame en klimaatvriendelijke oplossingen, zoals een infiltratiesysteem dat bij hevige regenval overtollig water afvoert. Ook is bij het ontwerp rekening gehouden met het oorspronkelijke landschap, wat tot uiting komt in hoogteverschillen.
Aan de Grotestraat ligt ook het Henri Dunant-plein, waar het door Claus en Kaan Architecten in 2007 opgeleverde Huis voor Cultuur en Bestuur/ZINiN bezienswaardig is. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de Koninklijke Stoomweverij De Smidse, een rijksmonument. In het Huis voor Cultuur en Bestuur is het gemeentehuis, ZINiN theater, bioscoop en bibliotheek gevestigd en het kent een ‘vrije inloop’. Ook de Tourist Info vind je hier. Ook de Tourist Info vind je hier. In het centrum van Nijverdal zijn veel horecazaken gevestigd met voor elk wat wils. De zaterdagse warenmarkt wordt drukbezocht. Verder vinden in en buiten het centrum van Nijverdal door het jaar heen veel evenementen plaats.
Op de kruising van de Grotestraat en de Smidsweg zit café-restaurant De Budde dat het middelpunt vormde van de kortstondige Twentse goudkoorts aan het begin van de 20e eeuw. Omdat het in de buurt gevonden goud commercieel gezien niet goed te exploiteren was, verlieten de goudzoekers De Budde even snel als ze gekomen waren. Vanaf De Budde is het niet ver lopen naar de Nijverdalse Berg. Het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is een goed startpunt voor een wandeling, fietstocht of andere outdooractiviteit. Ook is het de thuisbasis van de Sterrenwacht Hellendoorn van waaruit je op het Planetenpad komt, een aantrekkelijke wandelroute voor recreanten en toeristen naar Nijverdal centrum.