Dit is wat ons verbindt
Wierden: Een veelzijdig dorp met een rijk verleden en een bloeiende gemeenschap
3 min
1607 x gelezen

Het dorp Wierden (ca. 15.500 inwoners) is de hoofdplaats van de gemeente Wierden, waartoe ook de kern Enter en enkele buurtschappen behoren.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

Wierden heeft een strategische ligging: in de middeleeuwen was het een tussenstop op het traject Deventer-Duitsland, tegenwoordig loopt de Rijksweg 35 tussen Zwolle en Enschede er langs. En op treinstation Wierden stoppen de sprinters Zwolle-Enschede en Apeldoorn-Almelo. Qua beleving wordt station Wierden hoog gewaardeerd: het mag zich ‘het beste station van Twente’ noemen.

Ook als woonplaats gooit Wierden hoge ogen. Volgens onderzoek van EW Magazine (2021) is Wierden de aantrekkelijkste plek in Twente om te wonen. Het dorp Wierden is zeer in trek bij jonge gezinnen die vaak vanuit Wierden naar omliggende steden pendelen. Vooral met Almelo heeft Wierden veel contact – en dat al eeuwenlang. Tot 1405 lag er een waterplas tussen beide plaatsen, maar dankzij de aanleg van een dijk (een ‘wierd’ volgens sommigen, wat de plaatsnaam etymologisch zou kunnen verklaren) werd het onderlinge verkeer vergemakkelijkt. Naast een rijke historie rond water heeft Wierden een verleden als agrarisch knooppunt en als textieldorp, waarvan lokale erfgoedobjecten nog steeds getuigen.

Wierden mag dan een forensenplaats zijn, het dorp beschikt zelf ook over de nodige bedrijvigheid. Naast ondernemingen op lokale industrieterreinen heeft het een sfeervol centrum met kwaliteitswinkels en -horeca. Al is het dorp qua inwoneraantal best groot, Wierden kent een sterke sociale samenhang. Veel inwoners zijn actief als vrijwilliger of mantelzorger en er is relatief weinig eenzaamheid. Elders in ons land spreekt men bovendien van ‘de Wierdense aanpak’, verwijzend naar het langdurige maar geslaagde renovatietraject van de Molukse wijk in Wierden. En bij veel oudere streekgenoten is onder meer het revuegezelschap De Wierdense Revue (1951-1999) nog een begrip.

Wierden wordt omgeven door de Dakhorst en het Wierdense Veld. Ten zuiden van het dorp ligt het waterwingebied Dakhorst dat tevens dienst doet als waterbuffer. Vanwege de vele vogels die eropaf komen is het een eldorado voor vogelspotters. Het Wierdense Veld is een van de laatste overgebleven hoogveengebieden in ons land. Het weidse maar tevens afwisselende landschap strekt zich uit over een oppervlakte van 420 hectare en bevat nog een stuk levend hoogveen. Er komen bijzondere planten en dieren voor. Om deze kwetsbare flora en fauna te beschermen, is er veel aandacht voor natuurbeheer. Daarbij spelen schapen een cruciale rol. Tussen half mei en begin november zorgt een kudde van circa zevenhonderd schapen ervoor dat het veengebied niet volgroeit met gras.

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!

Top vijf van lokale highlights

Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip