Dit is wat ons verbindt
Rijssen: een ondernemende stad met historische charme
3 min
1537 x gelezen

De geschiedenis van Rijssen (ca. 29.000 inwoners), dat samen met het dorp Holten de gemeente Rijssen-Holten vormt, begint in de 10e eeuw. Gelegen te midden van ‘bergen’ (zoals de Holterberg en Friezenberg) en moerassen lag de nederzetting destijds geïsoleerd.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

Vanouds was de gemeenschap op zichzelf aangewezen. Maar toen de plaats in 1243 van bisschop Otto III stadsrechten kreeg, ontwikkelde ze zich tot heuse stad. Op de kruising van de weg Deventer-Duitsland en de Regge bloeide de handel op: Rijssen werd ‘Reggestad’ en ‘de Poort van Twente’. Enige tijd maakte Rijssen zelfs deel uit van het Hanzeverbond. Naast transport- en handelsstad groeide Rijssen uit tot industriestad. Zo was Pelmolen Ter Horst een van de belangrijkste lijnolie- en gerstmolens van Twente. In de 19e en 20e eeuw had Rijssen veel steenfabrieken en tichelwerken, met een eigen leemspoorweg dat kleileem vervoerde. Maar de jute-industrie was Rijssens grootste werkgever. Bij het bedrijf Ter Horst werkten in de hoogtijddagen tussen de 1200 en 1500 mensen en bepaalde de stoomfluit het dagelijks leven in de stad. De firma Ter Horst vervaardigde onder meer de jutezakken voor de koffieonderneming die figureerde in Multatuli’s roman Max Havelaar.

Bezienswaardig in Rijssen is het Volkspark met het Parkgebouw en het openluchttheater, dat de heren Ter Horst in 1913 voor hun personeel lieten aanleggen. Ook kasteel De Oosterhof, het Rijssens Museum en het Internationaal Brandweermuseum – een collectie van meer dan 15.000 voorwerpen rond het blussen van branden en brandveiligheid – zijn een bezoek waard. De attracties liggen allemaal op het landgoed De Oosterhof. Hier ligt ook een deel van het Wereldtijdpad, een wandelroute tussen Rijssen en Holten die je via jaarpaaltjes letterlijk een tijdreis laat maken. In de omgeving vinden we ‘Hollands Schwarzwald’, een bosrijk natuurgebied in de buurt van de Regge en de Sallandse Heuvelrug.

Tegenwoordig staat Rijssen in de omliggende regio bekend als een winkelstad. Vooral op het gebied van mode en horeca heeft de stad het nodige te bieden. Buiten het centrum vinden we op de industrieterreinen van Rijssen veel bedrijvigheid op het gebied van de bouw (denk aan ondernemingen als VolkerWessels en Ter Steege Vastgoed), transport en materialen. Ook al zijn Rijssense ondernemers tot ver buiten de regio actief, ze koesteren hun lokale netwerken. Voor menig ondernemer lopen de netwerken tevens langs religieuze lijnen. In het leven van veel Rijssenaren zijn het protestants-christelijke geloof en de kerk een belangrijke factor, wat zich vertaalt in relatief grote gezinnen en respect voor de zondagsrust.

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!

Top vijf van lokale highlights

Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip