Dit is wat ons verbindt
Enter: ondernemend dorp met wereldwijde handelsgeest
3 min
1602 x gelezen

Het dorp Enter (ca. 7200 inwoners) ligt in West-Twente en ontleent zijn naam aan ‘Ennethere’, afgeleid van de Germaanse woorden ‘anud’ (eend) en ‘haru’ (zandige heuvel in moerassig gebied). Blijkbaar noemden de eerste bewoners de nederzetting ‘eendenheuvel’.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

Sinds 1818 maakt Enter met Wierden deel uit van de gemeente Wierden. De relatie met Wierden – evenals die met Rijssen – is in Enter altijd een punt van discussie geweest. De Enternaren zijn trots, zelfbewust en koesteren hun saamhorigheid. Dat is duidelijk te zien tijdens de Enterse Dagen, een groot feest dat één keer in de vier jaar wordt gehouden. Enter is van oudsher een ondernemend dorp met hardwerkende handelaren die verder kijken dan hun thuisbasis. Vroeger bevoeren ze via de Regge de binnenwateren met platbodems (‘zompen’) van eigen makelij. Niet voor niets is in Enter ‘Schuitemaker’ een veelvoorkomende naam. In 1675 waren maar liefst 41 van de 71 Enterse families werkzaam als schipper. De thuisblijvers maakten van wilgen- en populierenhout uit de omgeving klompen die tot ver buiten Twente werden verkocht. Rond 1900 waren er in Enter nog zo’n driehonderd klompenmakers actief. Het Klompen- en Zompenmuseum geeft een goede indruk van dit plaatselijke erfgoed. Daarnaast heeft het museum een grote collectie klompen uit binnen- en buitenland, inclusief voetbalklompen en klompen met een hoge hak.

Dé blikvanger van Enter is echter de grootste uit één stuk hout gemaakte klomp ter wereld. Het gele gevaarte is ruim vier meter lang, 1,7 meter breed en 1,7 meter hoog. De klomp is uit één boomstam vervaardigd. In 1991 leverde het Enter een plek in het Guiness Book of Records op. Vandalen staken de kolos in de nieuwjaarsnacht van 2018 in brand, maar dankzij een restauratie staat de klomp weer op zijn plek. Naast deze landmark heeft Enter andere attracties, zoals de Enterse Waarf, Oudheidkamer Buisjan en een wandelpad langs de Regge die onderdeel is van de Europese wandelroute E11. Ook beschikt Enter over meerdere toeristische accommodaties, zoals Landgoed Het Rheins.

Nog steeds zijn de Enternaren ondernemende handelaren. Zo zit in het vernieuwde centrum naast flink wat horeca Roetgerink Mode en Schoenen. Vanwege het grote aanbod trekt de kledingwinkel klanten uit de wijde omtrek. Op de industrieterreinen zijn lokaal gewortelde wereldspelers gevestigd, zoals Coulisse (mondiaal opererende toeleverancier van gordijnen, lamellen en andere raambekleding) en Wolters Europe (firma die wereldwijd kunststofverpakkingen levert voor de bescherming van auto-onderdelen, elektronica en verse producten).

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!

Top vijf van lokale highlights

Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip