Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!
Tot 2001 was Markelo nog een zelfstandige gemeente. Ooit had het dorp een eigen station, nu is er qua openbaar vervoer slechts een busverbinding. Vroeger verdienden veel Markeloërs hun brood in de leemverwerkende industrie. Vandaag de dag pendelt een groot deel van de bevolking naar omliggende plaatsen of is werkzaam in de vrijetijdssector.
Markelo wordt ook wel ‘het dorp van de vijf heuvels’ genoemd. Het gaat om de Markeloseberg, Friezenberg (13.000 jaar geleden verbleven hier al mensen), Dingspelerberg, Herikerberg (met 46 meter boven NAP de hoogste van de vijf heuvels) en de Hulpe. De Markeloseberg, die ten westen van de plaats ligt, is ontstaan in de IJstijd. Het is een heuvel die is gevormd door een gletsjer die bodemmateriaal voor zich uit stuwde. Als gevolg van dit geologische proces zijn er talrijke zwerfkeien uit Scandinavië rondom Markelo te vinden. Met z’n glooiende omgeving is het dorp een populaire bestemming voor wandel-, fiets- en mountainbike-fans. Recreanten en toeristen komen graag naar natuurgebied De Borkeld en de nabijgelegen schaapskooi. Een veel gekozen wandelroute is de Kerkepaden-Tichelroute.
Markelo heeft diverse landmarks en horecagelegenheden. De Molen van Buursink uit 1836 kan beklommen worden en is een rijksmonument. Op de Markeloseberg is het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945 bezienswaardig. En ten westen van Markelo staat een televisietoren met een hoogte van ruim 150 meter, het hoogste bouwwerk van de provincie Overijssel. Een miniatuurversie van het object staat in het Haagse attractiepark Madurodam. Op horecagebied is Herberg De Pot een begrip, evenals Theehuis De Hoestinkhof dat gelegen is in het bij Markelo behorende beschermde dorpsgezicht Stokkum.
Het gebied waarin Markelo ligt is voornamelijk rooms-katholiek, maar het dorp zelf kent een grote protestantse gemeenschap. De Romaanse Martinuskerk heeft een gotische toren en een doopvont uit de 14e eeuw. Markelo en de directe omgeving bieden niet alleen rust en ruimte, maar ook vertier. Zo is discotheek 'Dieka van de Kruusweg' tot in de wijde omtrek bekend. Met haar zoon begon Dieka Ebbekink na de oorlog een pension dat uitgroeide tot een enorm uitgaanscentrum. Ook onder motorcrossliefhebbers heeft Markelo een goede naam opgebouwd. Op Motorcrosscircuit De Herikerberg, ook wel ‘Pieuw’ genoemd, worden sinds 1954 topevents (waaronder Grand Prix-wedstrijden) georganiseerd.