Aan de voet van de Lemelerberg ligt Lemele, een Sallands dorp (ca. 1350 inwoners) dat bestuurlijk gezien onder de gemeente Ommen valt.
Aan de voet van de Lemelerberg ligt Lemele, een Sallands dorp (ca. 1350 inwoners) dat bestuurlijk gezien onder de gemeente Ommen valt.
Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!
De plaats heeft een relatief groot aantal sportieve en culturele verenigingen, waaronder een eigen badmintonclub, mannenkoor en Oranjecomité. Elk jaar organiseren vrijwilligers ’s zomers een Oud-Hollandse Markt en om de twee jaar vindt het Lemels Feest plaats, een groot festijn inclusief optocht.
De plaatsnaam Lemele verwijst naar het leem dat hier vroeger werd gedolven. Vondsten op de afgravingsplekken laten zien dat hier al zo’n 2000 jaar voor Christus mensen woonden. Het duurde echter nog tot 1474 voordat Lemele voor het eerst in de annalen werd vermeld. De lokale aanwezigheid van leem bracht Carel Godefroi De Moen er in 1840 toe om in Lemele een dakpannenfabriek op te richten, De Tichelerij. Na 15 jaar, toen het Overijssels Kanaal gereed kwam, verhuisde de firma een paar kilometer naar het zuiden om de dakpannen beter te kunnen afvoeren. In 1872 werd de steenfabriek omgezet in een zuivelfabriek.
In het verleden is er in Lemele het nodige te doen geweest om het kerkgebouw. Omstreeks 1860 werd er een commissie opgezet die moest onderzoeken of er in het dorp een protestantse kerk gebouwd kon worden. Lemele kreeg in 1865 een eigen kerk, die in 1923 werd verbouwd omdat het gebouw te klein was om alle kerkgangers te ontvangen. Toen in de jaren 1930 bleek dat het godshuis nog steeds niet groot genoeg was, werd er in Lemele een compleet nieuwe kerk gebouwd. In 1940 vond daar de eerste dienst plaats.
In de regio staat Lemele bekend vanwege discotheek Zaal Dijk. Landelijke uitstraling heeft het dorp dankzij natuurgebied Lemelerberg met z’n glooiende zandpaden en campings. Vooral ’s zomers is het landschappelijk aantrekkelijke gebied een publiekstrekker en wordt er veel gewandeld en gerecreëerd. De uit de kluiten gewassen heuvel is een stuwwal van ruim 60 meter hoog die model staat voor het glaciale landschap in ons land. De Lemelerberg was vroeger geheel bedekt met heide. Overbegrazing door schapen leidde er echter toe dat er zandvlaktes ontstonden. Om stuifzand te vermijden heeft de Oranjebond van Orde een groot aantal bomen laten planten. Deze stichting heeft ook het nabijgelegen Park 1813 aangelegd. Tegenwoordig beheert Landschap Overijssel het natuurgebied. De organisatie doet haar best er een gevarieerd heidelandschap van te maken dat de biodiversiteit versterkt.
Top vijf van lokale highlights