Mensen met karakter
Herman en Harm Pronk
6 min
611 x gelezen

Vader Harm en zoon Herman Pronk zijn graag en vaak te vinden bij het bedrijf van Herman: De Wilgenweard, gespecialiseerd in activiteiten en uitjes in het gebied. Harm: “Voorheen ging ik altijd samen met mijn vrouw fietsen en wandelen. Nu ben ik 88 jaar en doe ik dat niet meer zo veel. Ik ben graag bij de Regge voor een korte wandeling samen met mijn vrouw. De Wilgenweard zit aan de Regge en ik doe hier dan ook graag de klusjes, zoals gras maaien en natuurlijk een kop koffie. Ook Herman (63) komt graag in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug: “Ik kom regelmatig in het Nationaal Park met zijn gezin, vrienden en gasten. Vroeger ben ik begonnen als Mountainbikegids. Ik wandel en mountainbike veel in het park, maar zet vanuit mijn werk bijvoorbeeld ook routes uit. Zo heb ik in coronatijd nog een autopuzzeltocht uitgezet. Ik ben ook ‘Gastheer van het Landschap’. Hierdoor voel ik mij nog meer verbonden met het gebied. Vooral omdat ik extra kennis heb, met name op het gebied van geologie. Verhalen vertellen over het gebied doe ik dan ook graag.

Ervaring

Verbondenheid met het gebied
Harm en Herman genieten volop van de schoonheid van het gebied. Harm: ”De natuur is zo mooi: de vogels die je hoort fluiten en ziet vliegen, de dieren die er lopen, de koeien en de paarden. We zien het iedere dag, het is voor mij normaal, maar ik geniet er altijd van. Vroeger had ik een kleine boerderij. Ik had een paar koeien, met één lievelingskoe. Daar kon ik als het ware mee praten. Die liefde voor de dieren is mooi. Herman vult aan: “Het geeft me verbondenheid. Het voelt zelfs een beetje spiritueel voor mij. Ik zie onszelf als onderdeel van het geheel. Je hebt niet altijd invloed op dingen en dat vind ik ook prima. Ik ervaar verwondering, hoe mooi de natuur kan zijn. Wat ik zo mooi vind aan de Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal is de afwisselingen, de overgangen tussen gebieden. Ik snap wel dat er soms wat gekapt wordt, want daardoor ontstaan er soms mooie doorkijkjes, open plekken in een bos, die de ervaring juist zo speciaal maken. Op de Lemelerberg is er nu veel gekapt, daartegen was veel weerstand, maar als je daar doorheen kunt kijken, letterlijk en figuurlijk, zie je een prachtig landschap. De uitzichten zijn daar nu nog zo veel mooier. Elk gebied heeft zijn mooie dingen. Daarnaast is het park een verlengstuk voor ons bedrijf. Wij bevinden ons aan de flanken van de Sallandse Heuvelrug, aan de oevers van de Regge. Dat maakt het onderdeel van zo’n gebied en nog mooier voor de bezoeker.

Lievelingsplek
Harm en Herman genieten volop van wat het gebied te bieden heeft. Harm: “de Regge vind ik het leukst. Kijken naar hoe de eendjes, de moeder met jongen op het water zijn, hoe mensen in het water zwemmen. Het is fijn om te zien dat ook andere mensen zo van de Regge genieten. Ook de bloei van planten, zoals de Es in Hellendoorn met de koolzaadvelden met mooie bloeiende gele bloemen, prachtig. Toen ik net verkering had met mijn vrouw, fietsten we vroegen vanuit het café ’s avonds terug zo langs de Regge en dan gingen we daar op het bankje zitten ’s avonds samen. Als ik daar langs fiets dan denk ik daar aan”.
Herman is vooral sportief en recreatief bezig in het gebied: “Ik probeer aan de hand van de mooie dingen het gebied aan anderen te laten ervaren. Maar je wilt ook rust. Dus dat er bepaalde zones zijn waarin iets wel of niet mag begrijp ik helemaal en vind ik goed. Herman heeft meerdere favoriete plekken, maar het mooiste plekje vind hij de Eelerberg: “Hier voel ik me altijd helemaal top. Mooi met dat eilandje in het midden. Je kunt aan de oude bomen zien dat het 1 van de oudste delen is van De Sallandse Heuvelrug. Ik word dan overweldigd door de pracht, de schoonheid van de natuur, die schoonheid geeft verwondering.

Onvergetelijke momenten
Vader en zoon hebben onvergetelijke momenten meegemaakt in het nationaal park. Harm: de vakanties naar Dalfsen staan mijn geheugen gegrift, op naar de Lemelerberg, Heerlijk. Genieten in het moment, van de natuur en wat er is. We hadden het financieel krap, maar doordat we ons huis verhuurden konden we op vakantie. We hebben samen genoten van het leven. Herman: De eerste Strongmanrun was fantastisch. Ik wil graag mooie dingen delen met anderen en ook overbrengen bij anderen. Door veel overleg konden en kunnen we iets moois creëren, samen met natuurbeheerders en aanwonenden. Iedereen kan het waarderen. Het vraagt altijd heel veel tijd en inspanning, maar het is mooi om die gezichten te zien die genieten van de route. We kunnen op deze manier mensen het gebied laten zien. Een aantal jaar terug fietste ik met een vriend bij Markelo langs een stuk open weide waar geen prikkeldraad langs liep. Daar kwamen zes reeën naast ons lopen die wel een kilometer zo met ons mee gingen. Het enige wat je dan kunt doen is genieten van het moment en dat hebben we gedaan. Ik vergeet het nooit meer. Wat een verwondering. Als je dat ziet daar krijg je toch vanzelf respect voor de natuur. Ik hoop heel erg dat we verbinding met de natuur en zorg voor elkaar aan volgende generaties kunnen meegeven. We zijn op de goede weg; er is nu bijvoorbeeld al veel minder zwerfafval dan 15 jaar terug. Dat is een grote gedragsverandering. Daarnaast denk ik dat het niet voor niks is dat we ooit gekozen zijn tot gelukkigste en sportiefste gemeente (Hellendoorn). Het gebied leent zich ervoor op allerlei manieren. Dat heeft met de Sallandse Heuvelrug te maken. Met de variatie voor rust, ontspanning en activiteit. Harm beaamt dit en voegt toe: “Kijk goed om je heen wat er allemaal is; wat er groeit en bloeit, dat boeit!

Dromen
Harm en Herman hebben ieder zo hun eigen dromen voor het gebied. Harm hoopt heel erg dat het gebied blijft zoals het is en dat er niet te veel verboden wordt. Ook voor de boeren, zij hebben een belangrijke rol gehad bij de wederopbouw, dat is heel belangrijk geweest. Dus landbouw en natuur. Alleen natuur kan ook niet, want daarvoor wonen er gewoon te veel mensen. Voor Herman zijn de afwisseling en natuurlijke overgangen van bebossing naar landbouwgronden. Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan duidelijkheid en dat is ook voor de boeren het goed recht. Een droombeeld is wel een ecologische boer. Als daar een goed verdienmodel voor is natuurlijk. Maar in die zin zijn ze goed bezig door bijvoorbeeld bermen met bloemzaden. Dat is al een goed begin.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip