Afslag gemist?
Hollands Schwarzwald
3 min
3733 x gelezen

Afslag gemist? Dat is niet erg! Het brengt je op nieuwe plekken, waar je nog niet eerder aan dacht. Waar het minder druk is en waar ook genoeg te ontdekken valt. Zoals: Hollands Schwarzwald

De vergelijking met het Duitse Zwarte Woud is snel gemaakt. En dat is niet voor niets. Zelfs op zomerse dag dringt het zonlicht nauwelijks tussen de bomen door. Een wonder dat het mos eronder nog zo felgroen is. ’s Ochtends, heel vroeg, als de dauw en nevel mysterieus blijft hangen zijn de bossen op hun best. Het donkere naaldhout wisselt af met imposante beuken en eiken. Hoewel ze elkaar beconcurreren om het licht zijn hun kronen bovenin innig verstrengeld. Op veel plekken doen kwetsbare, jonge eikjes een poging om net zo groot te worden als de rest.

Ogen en oren

Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen. Op de licht heuvelachtige paden kom je ogen en oren te kort. Spechten zijn hier ware meesters in ‘Je hoort me wel maar ziet me niet’. Maar wees niet bang, verder is het aangenaam stil. Zeker op een door-de-weekse dag lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Toch heeft dit betoverende bos er niet altijd gestaan. Het is, nog maar zo’n honderd jaar geleden aangeplant in het kader van een van de zogenaamde werkverschaffingsprojecten. Die werden tijdens of na een crisis, in dit geval de Eerste Wereldoorlog, door de regering geïnitieerd om werklozen uit de grote steden bezig te houden om ‘leegloperij’ en andere misdragingen te voorkomen.

Handig!

Waar start ik mijn bezoek? Waar zijn toiletten en kan ik lopen met de hond? Wat zijn bezienswaardigheden en waar kan ik informatie vinden?

Vind alle informatie op de kaart

Kronkelend smalspoor

Je ontkomt in dit gebied niet aan de slingerende smalspoorlijntjes. Ze herinneren aan de tijd dat, in de maar liefst vijftien steenfabrieken aan de lopende band bakstenen en dakpannen werden gebakken. De klei uit de steengroeves in de omgeving werd per spoor aangevoerd. Door te kiezen voor een smalspoor - de afstand tussen de binnenzijde van de spoorstaven is ca. 65 centimeter terwijl 143,5 centimeter de standaard is – was het, zonder veel grondwerk, een stuk gemakkelijker om de landschapscontouren te volgen.

Plan je dag

Parkeren
Parkeerplaats de Koerbelt, Arend Baanstraat 100, 7461 DX Rijssen

Routes

Wandelen
De parkeerplaats is een perfecte uitvalsbasis voor een afwisselende wandeling door het Hollands Schwarzwald. Het asfalt maakt al snel plaats voor glooiende bospaden. Er is keuze tussen twee routes: De gele is 5,5 kilometer, daar doe je een uurtje over. Vind je dat te kort? Volg dan de blauwe pijltjes. Die is 8,2 km.

Liever fietsen?
Fietsknooppunt 97 ligt vlak bij de parkeerplaats. Er gaan diverse routes door het gebied. Bijvoorbeeld de fietsroute Enter Rijssen van ca. 36 km. of de themaroute Rondje Rijssen van ca. 19 km. Die gaat ook langs de bekendste bezienswaardigheden van Rijssen én het nieuwe natuurgebied Overtoom/Middelveen. Zelf een route samenstellen rondom fietsknooppunt 97 kan natuurlijk ook.

MTB
Door die kleiafgravingen zijn her en der zogenaamde leemkuilen ontstaan. Lokaal beter bekend als de ravijntjes. MTB’ers zijn gewaarschuwd: Bereid je voor op een uitdagende route. Je moet er alles geven wat je hebt. Vooral de ravijntjes zijn een uitdaging. Korte klimmen, scherpe bochten en een afwisselend terrein. De MTB-route van 18 km door het Hollands Schwarzwald start vanaf parkeerplaats De Koerbelt.

Uniek
Niet overal kun je nog een ritje maken met een historische trein door een prachtig bostraject. Superleuk met je gezin, met vrienden of als onderdeel van een familiedag. De trein is rolstoelgeschikt en vertrekt vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b. Gereden wordt elke zaterdag van april tot en met oktober. In de vakanties en feestdagen zijn er extra mogelijkheden. Meer informatie vind je op www.leemspoor.nl.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip