Nationaal Park

De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten is een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Wat is een nationaal park?

Overal in de wereld zijn nationale parken ingesteld om grote natuurgebieden te beschermen. In Nederland zijn momenteel twintig gebieden aangewezen als nationaal park. Zij vormen de visitekaartjes van de Nederlandse natuur. Natuurbeheer staat voorop, maar de nationale parken richten zich ook op natuurgerichte recreatie, communicatie en educatie en onderzoek. Een deel van de Sallandse Heuvelrug ten zuiden van de N35 is nationaal park. Het heeft deze status gekregen, omdat het een waardevol gebied is en daarom extra bescherming verdient.

Nationaal park in beeld
Handig!

Waar start ik mijn bezoek? Waar zijn toiletten en kan ik lopen met de hond? Wat zijn bezienswaardigheden en waar kan ik informatie vinden?

Vind alle informatie op de kaart
NP Logo
Tip je vrienden
Tip