De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: "Lopend in een kerstkaart".
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
441 x gelezen

“Alsof we in een kerstkaart lopen” zeggen we tegen elkaar, terwijl we genieten van de kou op ons gezicht. Collega van het buitencentrum Hanneke en ik hebben er flink de pas in en laten ons verleiden om steeds verder de besneeuwde berg ‘in’ te lopen, omdat we niets van dit moois willen missen. Praten en lopen tegelijk zit in het DNA van een vrouw en is dan ook geen enkel probleem ;) We blikken terug op een jaar waarin veel veranderde.

Het buitencentrum wordt tot de winkels gerekend en moest dicht, ging weer open, ging weer dicht net als de ondernemers. Vergunningen voor evenementen als ATB-tochten, hardlooptochten en trouwerijen in de natuur werden afgezegd, weer aangevraagd en vervolgens weer geannuleerd. Nou genoeg hierover…het is niet anders.

Er zijn ook veel positieve dingen gebeurd afgelopen jaar. Er werd volop genoten van onze dagcampings. Hier werden heel wat 1,5 meter verjaardagen gevierd en tenten getest. Ook is er een bos geopend ‘dat van zichzelf is’, waarin dus geen werkzaamheden worden verricht. De schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug heeft prachtige houten ruiven gekregen, de werkzaamheden in Zuna zijn afgerond en vele vogels hebben dit gebied inmiddels ontdekt. Tenslotte is er op de Borkeld begonnen aan natuurherstel en wordt het al mooi nat.

En dan… de geweldige inzet van al onze vrijwilligers die zo goed en zo kwaad het kon, zich hebben ingezet voor heidebeheer, toezicht, gastheerschap, monitoring, reparatie van voorzieningen en meer. Mensen die belangeloos iets voor de natuur doen; de één elke dag, de ander af en toe, maar allemaal met evenveel positieve energie. Hartverwarmende foto’s en filmpjes kwamen deze week voorbij. Lieve vrijwilligers, wij hopen jullie volgend jaar allemaal weer gezond terug te zien!

Inmiddels begint de zon te zakken en kleurt de hemel pastel roze, oranje. Even verderop hangt laag bij de grond een spinnenweb. Op zich niets bijzonders, maar met rijp op de draden kun je de vorm prachtig zien. Het is een heus kunstwerk dat doet denken aan een haakpatroon. Een rondje in het midden, met lossen en vasten (of iets dergelijks) erom heen. De draden van het gehaakte rondje naar de struiken lijken wel veertjes te hebben.

Laten we het afgelopen jaar op deze manier bekijken… het was eigenlijk niets bijzonders, maar toch heel speciaal!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip