Natuureducatie

Ontdek het Nationaal Park door middel van één van de leuke, informatieve scholenprogramma’s die aansluiten bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal biedt voor alle groepen uit het basisonderwijs een uitgebreid en afwisselend pakket aan van natuur, cultuur en landschap activiteiten. In samenwerking met verschillende partijen is er een aanbod opgesteld en biedt voor elke groep (van groep 1 t/m 8) wat wils. Denk aan gps-routes, leskisten en ontdektochten. Het aanbod is specifiek gericht op planten en dieren die in dit gebied voorkomen. Ook de cultuurhistorie komt aan bod.

Overzicht aanbod:

  • groep 1 en 2: Speelbosroute van Joep de Eekhoorn(Nijverdal) en Malle de Mammoet(Haarle)
  • groep 3 en 4: Joep gaat op reis (Nijverdal)
  • groep 5 en 6: Boris de Mammoet (Haarle – beschikbaar najaar 2022)
  • groep 7 en 8: Speuren naar Palthe (Haarle) en Speurders van Twilhaar (Nijverdal)
  • Alle groepen: Boerderij Educatie

MELD JOUW KLAS AAN

Meer informatie over de lesprogramma's en de mogelijkheden: Nannyke van As of 06-82090114


Joep
Joep

Joep de Eekhoorn

Voor wie: Groep 1-2
Waar: Nijverdal
Wat gaan ze doen:
Een interactieve wandeling door het bos, waarbij alle zintuigen van de leerlingen worden gebruikt. Zo ontdekken ze spelenderwijs dat er veel reliëf op de Sallandse Heuvelrug is, leren ze luisteren naar verschillende geluiden uit de natuur en ontdekken hoeveel kleuren en wel niet terug zijn te vinden in de natuur. Kom ook naar het bos en ga op ontdekkingstocht!

Joep gaat op reis

Voor wie: Groep 3-4
Waar: Nijverdal
Wat gaan ze doen:
Een interactieve wandeling door het bos, waarbij alle zintuigen van de leerlingen worden gebruikt. Zo ontdekken ze spelenderwijs dat er veel reliëf op de Sallandse Heuvelrug is, leren ze luisteren naar verschillende geluiden uit de natuur en ontdekken hoeveel kleuren en wel niet terug zijn te vinden in de natuur. Kom ook naar het bos en ga op ontdekkingstocht! Joep gaat op reis is een uitbreiding van Joep de Eekhoorn, het programma voor groep 1-2. De opdrachten zijn passend voor de doelgroep groep 3-4.

Malle de Mammoet
Malle de Mammoet

Malle de Mammoet

Voor wie: Groep 1-2
Waar: Erve de Pas, Haarle
Wat gaan ze doen:
In deze excursie ervaren kleuters met al hun zintuigen de natuur in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug Twents Reggedal. Spelenderwijs ontdekken zij de (historische) kenmerken van het landschap. Daarbij maken ze kennis met de ijstijd en de verschillende sporen die je kunt vinden in het landschap; sporen achtergelaten door de wind, door water, door dieren en door mensen.

De rode draad in de les vormt Malle de Mammoet, een mammoetknuffel. Malle wil meer leren over de opa van zijn opa van zijn opa: Boris de Mammoet. Boris leefde hier ongeveer 35.000 jaar geleden, zijn botten werden in 1996 gevonden in de buurt van Borne. In het landschap van het Nationaal Park kun je nog veel meer sporen vinden van vroeger. Malle de Mammoet wil graag ontdekken hoe het er nu uitziet hier, en hij wil ook meer leren over de tijd dat opa Boris hier woonde en speelde. Maar Malle is klein en hij vindt het best spannend. Malle vraagt de leerlingen om hem te helpen op ontdekkingstocht te gaan in dit landschap.

Boris de Mammoet NIEUW IN SCHOOLJAAR 2022-2023

Voor wie: Groep 5-6
Waar: Erve de Pas, Haarle
Wat gaan ze doen:
In deze les maken leerlingen kennis met Boris de Mammoet. In 1996 zijn in de omgeving botten gevonden van deze mammoet. De botten vertellen ons iets over de geschiedenis van dit gebied, waar dus mammoeten hebben geleefd. Mammoetbotten vind je niet zo snel. Maar er zijn wel volop andere sporen te vinden die iets kunnen vertellen over de geschiedenis. Als echte spoorzoekers onderzoeken de leerlingen welke elementen uit het landschap iets vertellen over de periode dat hier nog mammoeten leefden. Ook vormen zij zich een beeld van de mensen die in dit gebied leefden in de tijd van Boris de Mammoet.

Speurders van Twilhaar
Speurders van Twilhaar

Speurders van Twilhaar

Voor wie: Groep 7-8
Waar: Speelweide bij Twilhaar
Wat gaan ze doen:
Een GPS ontdektocht naar het verleden. In groepen gaan de leerlingen op zoek naar informatie over het cultuurhistorisch heel interessante gebied Twilhaar. Met behulp van een gps speuren ze naar letterboxen die in de grond zijn ingegraven. Met een speciale sleutel kan de box geopend worden en kunnen ze aan de slag met vragen en opdrachten. Voorbereiding in de klas: 2 uur. Programma ter plekke: 4 uur. Begeleiding door vrijwillige schoolgidsen.

Speuren naar Palthe
Speuren naar Palthe

Speuren naar Palthe

Voor wie: Groep 7-8
Waar: Werkschuur NM landgoed Sprengenberg
Wat gaan ze doen:
Rondom de Sprengenberg ontdekken kinderen van groep 7/8 de omgeving. Wie was meneer Palthe en hoe komen al die Rododendrons op het landgoed? Met GPS coördinaten speuren de leerlingen als ware detectives door het gebied naar de mysteries van Palthe met als hoogtepunt een bezoek aan de Palthe toren. Deze excursie vindt plaats op privéterrein en wordt daarom beperkt aangeboden.


MELD JOUW KLAS AAN
Meer informatie over de lesprogramma's en de mogelijkheden: Nannyke van As of 06-82090114


Aanvullend aanbod:

-Boerderijeducatie; op bezoek bij de boer!
-Natuurwijs van Staatsbosbeheer, op pad met de boswachter met ook te downloaden natuuropdrachten of allerlei een buitenlesprogramma.
-Educatiemogelijkheden in Natuurmuseum Holterberg
-Ontdek de wereld van kraanwater op schoolEducatieve programma's van waterbedrijf Vitens.
-Buitenlessen die je zelf op het schoolplein of het dichtsbijzijnde deel van het Nationaal Park kunt uitvoeren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief Natuureducatie en blijf op de hoogte

Leskisten

Leskisten

NP Logo
Tip je vrienden
Tip