Malle de Mammoet

Voor kleuters uit groep 1 en 2. Locatie: Erve de Pas, Molenweg 2, Haarle

Wat gaan de kinderen doen?

In deze excursie ervaren kleuters met al hun zintuigen de natuur in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Spelenderwijs ontdekken zij de (historische) kenmerken van het landschap. Daarbij maken ze kennis met de ijstijd en de verschillende sporen die je kunt vinden in het landschap; sporen achtergelaten door de wind, door water, door dieren en door mensen….

De kinderen volgen een route via bospaadjes waar ze onderweg allerlei opdrachten tegen komen. De opdrachten gaan over voetafdrukken, de kracht van water, verschillende groottes, natuurlijke materialen, wind, dieren, heuvels en vormen. Elk groepje krijgt een plattegrond mee om de opdrachten langs de route te kunnen vinden. De begeleider (leerkracht/ouder) kan de kinderen helpen met de route en het voorlezen van de opdrachten.

Ook krijgt ieder groepje een Malle de Mammoet handpop mee, aan wie de kinderen onderweg en tijdens de opdrachten kunnen vertellen wat ze aan het doen zijn of wat ze hebben ontdekt. Enthousiaste begeleiders kunnen de rol van nieuwsgierige Mammoet op zich nemen en de kinderen prikkelen.

Voorbereiding

Maak voorafgaand aan de excursie groepjes van 4 á 5 kinderen. Aan ieder groepje wordt een leerkracht of ouder gekoppeld. Ook zijn er een/enkele schoolgidsen aanwezig die de kinderen enthousiasmeren, ondersteunen en wat extra uitleg geven of prikkelen met vragen over wat ze aan het doen zijn.

MELD JOUW KLAS OF BSO AAN

Leerdoelen

  • Leren dat dieren sporen achter kunnen laten
  • Ervaren hoe zand, steentjes en andere natuurlijke materialen kunnen worden meegenomen door water
  • Een indruk krijgen van verschillende groottes
  • Zoeken naar verschillende natuurlijke materialen en oefenen met verschillen herkennen en sorteren op basis van kleur, grootte en gewicht.
  • Leren dat steentjes heel oud kunnen zijn en uit andere landen kunnen komen. Ook leren ze dat zandkorrels hele kleine steentjes zijn en oefenen ze met goed kijken en sorteren.
  • Ervaren en begrijpen dat zand en ander materiaal mee kan reizen met de wind. De wind heeft, net als water, de kracht om dingen te laten bewegen.
  • Ontdekken wat voor bodemdiertjes er leven.
  • Oefenen met bouwen met natuurlijke materialen.
  • Leren dat het landschap er vroeger heel anders uitzag, maar ook dat de heuvels in het landschap al lang geleden gevormd zijn.
  • Oefenen met vormen herkennen en tekenen.

Kosten

Vanwege subsidie vanuit Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kunnen we de kosten voor scholen laag houden. De kosten zijn €25 per boeking per klas. De factuur wordt na de activiteit aan de school toegestuurd vanuit IVN Natuureducatie.

Meer informatie over de lesprogramma's en de mogelijkheden:

Meld je aan voor de nieuwsbrief Natuureducatie en blijf op de hoogte

NP Logo
Tip je vrienden
Tip