Programma Jeugdnatuurclub

Bekijk hier het actuele programma.

13 november 2020: Bomen (Natuurmonumenten)

Bomen heb je in alle soorten, maten, lengtes en diktes. Maar waar kun je een boom eigenlijk aan herkennen? En welke functies heeft een boom? We gaan deze middag bomen voelen, ruiken en bekijken. We gaan op zoek naar de bladeren en de zaden/noten die op de grond liggen. Daarna gaan we binnen nog een leuke activiteit doen.

11 december 2020: Uilen (Staatsbosbeheer)

Uilen op de Sallandse heuvelrug. In de bossen van de Sallandse Heuvelrug leven uilen o.a. de bosuil, de ransuil. Maar hoe weten we dat eigenlijk? Soms vind je een veer of een braakbal. We gaan een aantal braakballen uitpluizen. Zo kunnen we zien wat de uil gegeten heeft. Ook kijken we een filmpje over uilen en aan het einde van de middag gaan we naar buiten om te luisteren of we een uil horen. Want in december hoor je de uilen vaak al roepen naar elkaar!

8 januari 2020: Natuurmuseum Holteberg

Info volgt nog.

12 februari 2020: Natuurfotografie (IVN)

Vandaag krijgen we eerst een beetje theorie over fotografgeren, vooral hoe je buiten foto’s kunt maken van de natuur. Daarna gaan we natuurlijk zelf foto’s maken, het thema daarbij is “De natuur slaapt?”. Als je zelf een mobieltje of een fototoestel hebt kun je die gebruiken, maar je mag ook een fototoestel lenen. Wel even erbij zeggen als je je opgeeft. Aan het eind van de middag is er misschien nog tijd om elkaars foto’s te bekijken.

11 maart 2020: Maan (Sterrenwacht)

Wist je dat dagen en nachten op de maan ruim twee weken duren en het daardoor overdag heel warm en ‘s nachts heel koud wordt? Hoe groot is de maan en hoe hoog kun je er springen? Dat en andere feiten over de maan gaan we vanmiddag behandelen.

8 april 2020: Eetbare planten (IVN)

Als je denkt aan het eten van planten, denk je misschien aan groente op je bord. Maar ook planten uit de natuur om je heen kun je vaak goed eten en smaken nog lekker ook! Vanmiddag gaan we op ontdekkingstocht.

13 mei 2020: IJstijd (Staatsbosbeheer)

De reus van Salland. Kennen jullie de film Ice Age en het verhaal van de reus van Salland? De reus zou een zak zand hebben neergegooid en zo zou de Sallandse Heuvelrug zijn ontstaan. Of was het toch die grote gletsjer die er voor zorgde dat er een grote ‘berg’ zand in het landschap ligt? Samen we gaan op zoek naar de sporen van de ijstijden zoals zand, stenen en bergen en dalen.

Buiten allerlei ‘spelopdrachten’ en informatie over/rond de ijstijden, stenen op de Sallandse heuvelrug. Stenen zoeken, en determineren, zand zeven.

10 juni 2020: Sporen (Natuurmonumenten)

Broertjes- en zusjesdag! Vandaag mogen ook de jongere kinderen (vanaf groep 3) een keer meekomen. Je eigen voetspoor in de modder ken je vast wel, maar van welk dier is dat spoor dat je in het bos tegen komt? In de natuur kun je heel veel sporen ontdekken zoals pootafdrukken, uitwerpselen, veren, aangevreten dennenappels en braakballen. Ze vertellen je welke dieren hier leven, wat hij gegeten heeft of waar hij woont. Met sporenkaarten en een loepbakje in onze tas, gaan we op zoek naar sporen in de natuur.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip