Liberation Route verhaal
Oorlogsgebeurtenissen Oxerhof
Het is juni 1943. Grote laarzen stormen de hal van Oxerhof binnen. Er wordt in het Duits geschreeuwd en er klinken flarden van een gesprek. “Als iemand je vraagt wat we hier doen, dan zeg je dat hier een herstellingsoord is gevestigd voor SS’ers die aan het Oostfront gewond zijn geraakt.
Niets mag erop wijzen dat we ook maar íets te maken hebben met de Haagse A-Schule West of eventuele spionageactiviteiten, begrepen?” SS’ers omheinen het terrein volledig met prikkeldraad, plaatsen mijnen en bouwen enorme wachtposten, waar ze met grote honden de wacht houden.
Er komen er steeds meer mensen binnen. Ze spreken verschillende talen en lijken allemaal te komen voor hetzelfde: een spionageopleiding van de SS, gericht op sabotage- en radiotechnieken. Van spionagecentrum tot gevangenis. Na de invasie in Normandië trekken de spionnenscholen zich terug en wordt
Oxerhof voor korte tijd ontruimd. In september komen er SS-ers met voertuigen en nemen Oxerhof in bezit. Het blijkt het wagenpark van de gevreesde Sicherheits Dienst te zijn. De leslokalen in de barak worden tot cellen verbouwd en slechts weken later arriveren de eerste arrestanten.
Oxerhof is een gevangenis geworden. Regelmatig worden er arrestanten naar binnen gevoerd voor verhoor. Het geschreeuw en de geluiden van martelingen zijn verschrikkelijk en weerkaatsen tussen de muren. Er vinden executies plaats en veel gevangenen worden naar Neuengamme gestuurd.
Onder de gevangenen en het huishoudelijk personeel van Oxerhof wordt er gemompeld dat het om een concentratiekamp gaat waar niemand heelhuids vandaan komt. Dan is het 5 april 1945. Er hangt een andere sfeer in de lucht; alsof er een
nieuw tijdperk op komst is.
Er zijn nog maar tien gevangenen overgebleven en de Duitse officieren lopen driftig heen en weer over de gangen. “Die laatste tien komen nu nog aan hun einde”, sist een officier. Niet veel later voegt hij de daad bij het woord. De gevangenen worden
naar buiten gevoerd en op brute wijze vermoord.
Kort daarna vallen de Canadezen binnen. Er klinken opgewonden stemmen: ”Dit is de perfecte uitvalsbasis als we Deventer willen bevrijden.” Het wordt al snel duidelijk dat het gaat om leden van de Canadese 7e Infanterie brigade, die Oxerhof als hoofdkwartier willen gebruiken.
Als de bevrijding van Deventer achter de rug is, keren een aantal Canadezen terug met NSB’ers en collaborateurs. Er vinden verhoren plaats en er is sprake van contraspionage. De Canadezen noemen het zelf ‘Camp 030 van de Combines
Services Interrogation Service’.
In de zomer van 1945 besluiten de Canadese bevrijders hun praktijken voort te zetten in Noord Duitsland. Dat is het moment waarop de rust eindelijk terugkeert in Landgoed Oxerhof. En haar muren? Die zullen de rijke geschiedenis altijd blijven ademen…
Ook werd er een tijdelijke begraafplaats voor 46 gesneuvelde Canadese bevrijders ingericht. Zeker 45 van deze mannen hebben deelgenomen aan de opmars naar en bevrijding van Deventer. Zij zijn allen gedood tijdens de bevrijdingsacties in en rondom Deventer van 6 tot en met 11 april 1945.
In januari 1946 zijn de 46 stoffelijke overschotten opgegraven en herbegraven op de Canadese Begraafplaats te Holten. De lijst met namen en verdere gegevens zoals foto´s en documenten van deze 46 militairen zijn aanwezig in de database van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats te Holten.