Wandelroute Diepenheim

Diepenheim, liefkozend het Stedeke, is het kleinste stadje van Twente. Kunst en cultuur zijn hier onlosmakelijk verbonden met historie en natuur. Diepenheim staat ook bekend om haar zes kastelen met bijbehorende landgoederen. De route gaat door Diepenheim en over de landgoederen Weldam en Nijenhuis.

Startpunt

Startpunt: Diepenheim, Raadhuisstraat 16, Diepenheim

Type
Wandelen
Afstand
8,9 km
Duur
2:13
Verbrande calorieen
1065 kcal
Knooppunten
4
Locaties
4
 • Herberg de Pol

  Herberg de Pol

  Wees welkom in het culturele verzamelgebouw Herberg de Pol. Met onder meer een theaterzaal, oefenruimtes, vergaderzalen, VVV, bibliotheek en café wordt er plaats geboden aan verschillende organisaties en doelgroepen. Het is een gebouw voor en door Diepenheimers, maar door de uiteenlopende huurders

  en een uniek theaterprogramma heeft het een regionale functie. De Pol heeft een lange traditie binnen het Stedeke en is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd tot een modern gemeenschapscentrum geschikt voor vele doeleinden en activiteiten.

 • herman de vries Tuinen

  herman de vries tuinen

  Zet al je zintuigen op scherp in de winter-, seringen- en vlindertuin van kunstenaar en bioloog herman de vries.

  herman de vries schrijft zijn naam zonder hoofdletters omdat hij meent dat er geen hiërarchie tussen dingen bestaat. Daarom gaat hij er ook vanuit dat kunst niets kan betekenen voor de natuur, maar dat natuur kunst in zichzelf is.

 • Regge

  Regge

  De Regge ontspringt ten zuiden van Diepenheim en mondt, bij Ommen, uit in de Vecht. In vroegere tijden werd de Regge gebruikt als waterweg en stond via een groot aantal zijbeken in verbinding met de belangrijkste handelscentra in Overijssel. De handelswaar werd met zompen aangevoerd over de kleinere

  en vervolgens in de haven van Almelo overgeladen op grotere schepen. Sinds een aantal jaar meandert de Regge weer door het landschap met op verschillende plekken een stuw met vistrap.

  Langs de Regge staat ook het kunstwerk If Bees Are Few met als centrale vraag: als er weinig bijen zijn … is er dan nog wel een tuin?

 • Gazebo

  Gazebo

  Natuur als sculptuur. Zo kun je het unieke Land-Art-project van de Belgische kunstenaar Urbain Mulkers (1945-2002) omschrijven. Aan de oever van de Regge, zijn in 1995 1.393 hostasoorten geplant, omzoomd door een dubbele rij van 136 rode beuken.

 • Wandelknooppunt W17
 • St. Mary`s Chapel Weldam

  St. Mary`s Chapel Weldam

  In 1900 graaf Bentinck, destijds eigenaar van de landgoederen van Weldam en Middachten, opdracht de bouw van deze kapel op het landgoed. De kapel werd ontworpen door de Engelse architect W.J. Weatherley.

  Aan de kapel is dan ook duidelijk de Engelse bouwstijl rond 1900 te herkennen, zgn. cottagestijl. De kapel heeft 140 zitplaatsen.

 • Wandelknooppunt W13
 • Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

  Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

 • Mauritslaantje

  Mauritslaantje

  In de 16e eeuw verbleef prins Maurits tijdens zijn veldtocht in het Haghuis, om op verhaal te komen en zich voor te bereiden op toekomstige gevechten. De weg, waaraan het Haghuis ligt, heeft daarom de naam "Prinsendijk" gekregen en het verlengde van deze weg wordt het Mauritslaantje genoemd.

 • Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.

  Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

  Openingstijden

  Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

 • Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.

 • Diepenheim

  Diepenheim

  De naam Diepenheim verwijst naar bewoning in een laag gelegen gebied. Diepenheim werd vroeger omgeven door moerassen en broekbossen. De belangrijkste verbindingswegen waren het riviertje de Regge en de Schipbeek.

  Diepenheim is het kleinste stadje van Twente. Locals noemen het dan ook liefkozend ‘Stedeke’. Het stadje is omstreeks 1200 ontstaan als voorstadje bij het kasteel Diepenheim. De 2.700 inwoners zijn trots op hun stadje waar kunst en cultuur maar ook historie en beeldschone natuur onlosmakelijk met

  elkaar verbonden zijn. Op de foto zie je het Plumershuuske, een voormalig daglonerswoninkje aan de Grotestraat. Rond 1850 gebouwd voor 600 gulden door Hermannus Plumers. Tot 1937 heeft het opvallende huisje als woonhuis dienst gedaan. Daarna heeft het verschillende functies gehad, waaronder VVV.

  Wil je meer weten over Diepenheim? Stap dan eens binnen bij het VVV Informatiepunt in Herberg de Pol en vraag naar de Stadswandeling door Diepenheim.

 • Wandelknooppunt W10
 • Drawing Centre Diepenheim

  Drawing Centre Diepenheim

  Drawing Centre Diepenheim is het expertisecentrum op het gebied van hedendaagse tekenkunst in Nederland en is onderdeel van Kunstvereniging Diepenheim. Drawing Centre Diepenheim biedt een brede kijk op het hedendaagse tekenen. Experiment, verdieping en onderzoek binnen het tekenen en de verweving

  met andere disciplines spelen daarin een belangrijke een rol. Het Drawing Centre wordt geleid door Nanette Kraaikamp. In het Drawing Centre Diepenheim vindt u: Drie keer per jaar wisselende tentoonstellingen van hedendaagse tekenkunst;

  masterclasses en symposia; documentatie van met name tekenkunst en -kunstenaars.

 • Rosarium De Broenshof

  Rosarium

  Prachtige rozentuin aan de oever van de Regge.

 • Johannes Kerk

  Johannes Kerk

  De PKN Johannes Kerk staat aan de rand van Diepenheim. De toren dateert van ca. 1480 en het huidige kerkgebouw van 1679. Bezienswaardig zijn onder meer de grafkelder, de adellijke banken, de kansel en het fraaie orgel uit 1892.

 • Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 • Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

  Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

 • Wandelknooppunt W11
NP Logo
Tip je vrienden
Tip