Groene route - Sprengenberg Sallandse Heuvelrug

Een rondje van nog geen vijf kilometer langs enkele hoogtepunten van De Sprengenberg. Kleurrijke akkers, glooiende heide en statige landgoedelementen. De schaapskooi is een ideaal rustpunt met schommel, picknickbanken en verwonderplek. Ga je mee?

Startpunt

Start bij Informatieschuur Erve De Pas van Natuurmonumenten. Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn) (OV) Erve De Pas ligt aan de rand van De Sprengenberg ten zuiden van het dorp Haarle. Op de hoek Molenweg/ Oude Deventerweg. Volg vanaf Erve De Pas de groene pijltjes van het wandelnetwerk.

Colofon

Deze route is gemaakt door Natuurmonumenten. De route is ook te vinden op de site van Natuurmonumenten.

Type
Wandelen
Afstand
4,5 km
Duur
1:07
Verbrande calorieen
540 kcal
Knooppunten
8
Locaties
4
 • Infocentrum en Herberg De Pas

  Infocentrum en Herberg de Pas

  Natuurmonumenten en Herberg de Pas hebben een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreëerd. Laat je enthousiasmeren door onze vrijwilligers in de natuurschuur, kom ravotten in de Speelnatuur van OERRR, geniet van heerlijk eten bij Herberg De Pas, kom overnachten in de Lodge of vergaderen in de Potstal.

  Herberg De Pas

  In de herberg serveren we puur en eerlijk eten zonder fratsen, smaakvol en ambachtelijk bereid met mooie producten uit de streek. Groentes uit de eigen moestuin en kruiden uit de kruidentuin. Op koffiedik kweken we oesterzwammen. En net als vroeger wekken we groentes en maken compote van vers fruit.

 • Wandelknooppunt F73
 • Haarler Enk

  Haarler Enk

  Kom je in juni of juli, dan wuift het goudgele graan hier in de wind. Kijk je goed, dan zie je ook korenbloemen, klaprozen en kamille. Een kleurrijke natuurakker, dankzij de samenwerking tussen Natuurmonumenten en biologische boer Overesch. Het graan gaat naar de biologische bakker

  of als voer naar de varkens van Overesch. Zo'n mooi beschut liggende akker is een ideale schuil- én smulplek voor reeën. Wie weet heb jij geluk en spot je er één!

 • Wandelknooppunt F72
 • De Schaapskooi

  Schaapskooi Natuurmonumenten

  Ineens stuit je na de bocht op een kleine oase in het bos, ideaal voor een pauze. Een boekje lezen onder de hooimijt, een boterhammetje eten op de schommel of gewoon genieten. Het kan hier allemaal op deze verwonderplek. En kom je in het voorjaar, dan heb je kans dat er lammetjes lopen in de wei.

 • Wandelknooppunt F79
 • Behoud zeldzame heide

  Behoud zeldzame heide

  Inmiddels loop je al een tijdje in het bos van Staatsbosbeheer. Met hier een mooi punt om te genieten van het uitzicht over de glooiende heide. Ga je even op dit bankje zitten zonder te praten, dan hoor je gegarandeerd meerdere vogels! En kom je in de zomer dan zoemt de heide hier van de insecten.

  Heide is zeldzaam in Nederland. En daarmee helaas ook de plant- en diersoorten die daar bij horen. Daarom doen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer er alles aan om de heide gezond te houden en uit te breiden. Dankzij provinciale subsidies kunnen we gelukkig veel mooie dingen doen voor de natuur.

  Vandaar dat je de komende jaren geregeld mens en machine aan het werk kunt zien op de heide.

 • Wandelknooppunt F77
 • Statig landgoed

  Statig landgoed

  Dit deel van het gebied heeft een heel andere sfeer. De lanen en de rododendrons verraden het. Dit deel van De Sprengenberg is ooit aangelegd als landgoed. Deze lanen wil Natuurmonumenten in stand houden. De rododendrons zijn nog restanten van een kwekerij die hier ooit was.

 • Wandelknooppunt F75
 • Wandelknooppunt E19
 • Wandelknooppunt F74
 • Wandelknooppunt E09
NP Logo
Tip je vrienden
Tip