Route-tips
Planetenpad
3 min
3839 x gelezen

‘Loop dan maar naar de maan’! Dat klinkt natuurlijk gek, maar in Nijverdal kun je figuurlijk langs de maan naar allerlei planeten lopen. Je wandelt vanaf de Sterrenwacht, gevestigd in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, langs het moderne en uitdagende Planetenpad, waar je planeten, kometen en sterrennevels passeert. Het Planetenpad eindigt in het centrum van het Nijverdal met leuke winkels, gezellige terrasjes, theater en bioscoop.

INTERACTIEF pad
Onderweg ontdek je de geheimen van ons zonnestelsel via de bijzondere, interactieve stoeptegels met de mobiele app. Als je je telefoon op de stoeptegels richt, verschijnen er miljoenen jaren oude planeten of kometen driedimensionaal op je scherm. De app neemt je mee langs deze hemellichamen en geeft een schat aan informatie.

BELONING
Als je het hele Planetenpad hebt gelopen en alle stoeptegels hebt gescand, verdien jij een mooie verrassing! Wat dat is houden we nog even geheim, maar als je naar de Tourist Info in Nijverdal of het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug gaat, zal één van de medewerkers je het cadeautje overhandigen. Eerlijk verdiend met al de energie die jij in het Planetenpad hebt gestopt. Met dit cadeautje leer je de sterren en sterrenbeelden nog beter herkennen.

DE STERRENHEMEL NADER BEKEKEN
Begin je liever in het centrum van Nijverdal en loop je naar de Sterrenwacht, dan kun je je wandeling afsluiten met een bezoek aan het ‘Theater van de Kosmos’, een modern planetarium waar je nog meer over het heelal kunt ontdekken. Het pronkstuk van de Sterrenwacht is de grote koepel met een diameter van 6,4 meter waar de telescopen opgesteld staan. Deze koepel, met geïntegreerd besturingssysteem, maakt het mogelijk om astronomische objecten gedurende langere tijd te observeren. Heb je dan nog niet genoeg van het mysterie van de kosmos, dan is er nog de Sky Walk, een observatieplatform op acht meter hoogte. Daar ontvouwt zich ’s avonds de sterrenhemel zich en zie je misschien wel vallende sterren. De sterrengidsen nemen je mee op deze spannende ruimtereis. Sinds kort is er op het observatieplatform van de Sterrenwacht een radiotelescoop geplaatst, die radiogolven uit de ruimte opvangt. Met behulp van radiotelescopen kunnen we "zien" wat er achter die stofwolken ligt! Kortom: ‘Dompel je onder in de sterren’!

FEESTJE TE VIEREN
Ben je op zoek naar een familie-uitje of wil je je verjaardag op een aparte manier vieren, dan zijn er tal van mogelijkheden. Samen met de Vrienden van het Planetenpad, bieden we diverse arrangementen aan. Kijk hier voor meer informatie.

NOG VEEL MEER TE BELEVEN
Er zijn nog veel meer activiteiten te beleven bij de Sterrenwacht Hellendoorn en het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Doe mee met een cursus of volg de sterrencolleges waar echte professionals uitleg geven over de kosmos. Denkt bijvoorbeeld aan ‘Sterrenkunde voor Jongeren’, waar je kennis maakt met het zonnestelsel en ruimtevaart. Bij de cursus Astronomie’’ ga je zelf sterrenkijken. Bij beide cursussen krijg je na afloop een certificaat van deelname. Kijk voor meer informatie op www.sterrenwachthellendoorn.nl

Spannend wordt het als je samen met Staatsbosbeheer in het mystieke schijnsel van de maan door de duistere bossen gaat wandelen. Vooraf vertelt een gids van de sterrenwacht alles over de maan en met het blote oog zichtbare planeten. Bij helder weer kun je de maan en andere hemellichamen in al hun pracht bewonderen. Bij terugkomst bekijk je het heelal vanuit de koepel en bezoek je het planetarium. Tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ is er een samenwerkingsarrangement van de partners in het Buitencentrum Hellendoorn. Kijk voor data en aanvangstijden op www.staatsbosbeheer.nl/buitencentrumsallandseheuvelrug

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip