Nieuws
Broedgebied op Sallandse Heuvelrug per direct dicht voor bezoekers

HAARLE - Het kerngebied van de heide op De Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is per direct afgesloten voor bezoekers. Volgens Natuurmonumenten is het broedseizoen vervroegd begonnen, waardoor de dieren nu rust nodig hebben.

Volgens boswachter Jos Schouten ligt de natuur een maand voor op schema. Dit komt mede door de warme wintermaanden. Natuurmonumenten is zelf ook gestopt met werkzaamheden, terwijl ze dit normaliter pas twee weken later doen. “Nu we zien dat er al broedende vogels op de heide zijn, is het ook noodzakelijk verstoring door recreatie te beperken. Daarom sluiten wij het broedgebied vervroegd. Er blijft op De Sprengenberg genoeg ruimte over voor wandelaar, fietser en ruiter om ook nu van de heuvelachtige vergezichten en het ontluikende voorjaar te kunnen genieten.”

Verstoord

Het kerngebied is jaarlijks van 15 maart tot en met 15 juli afgesloten voor bezoekers. Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten in Salland, heeft al meerdere meldingen ontvangen van wandelaars die opvliegende korhanen zagen. “Ze waren duidelijk verstoord. De komende dagen komen nog veel meer vogels terug naar de heide om tot broeden te komen.” Vermeer is dan ook een voorstander van een vroege sluiting. “We zien dat het broedseizoen steeds eerder begint. Ik sluit een permanente aanpassing van de afsluitingsdata dus niet uit.”

Dit artikel is geschreven door Tubantia

NP Logo
Tip je vrienden
Tip