Landschap vol uitdagingen
Geocaching… voor hippe oma’s met slimme kleinkinderen
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
3 min
9314 x gelezen

Heb je gevoel voor avontuur? Ben je graag buiten? Dan is het de hoogste tijd om een geocache te zoeken op de Sallandse Heuvelrug. Een eigentijdse manier om de mooiste plekjes in de natuur te ontdekken. Heel geschikt voor hippe oma’s met slimme (klein)kids. Maar eigenlijk voor iedereen die de natuur anders wil beleven.

Waar gaat het over?

Bij Geocaching (spreek uit: gio-ketsjing) ga je met je telefoon op zoek naar een geocache: een waterdichte container met inhoud. Op je scherm zie je de locatie van de cache. Pas als je in de buurt bent, begint het betere speurwerk. Zo vinden ze het leuk om in bomen of aan palen te hangen. Maar kijk niet raar op als je ze uiteindelijk toch in een holle boomstam of dicht bij de grond vindt.

Gevonden!

Dit ‘hightech schat zoeken’ kan op veel verschillende niveaus. Je eerste keer? Kies dan een cache van relatief groot formaat die op een toegankelijke plaats verstopt is. Wedden dat de ontlading groot is als je hem vindt? Uitgestuiterd? Schrijf je naam in het logboek, neem een cadeautje uit de cache en ruil het voor een zelf meegebracht item. En… weer door. Op naar de volgende cache.

Geschiedenis

20 jaar geleden verstopt een Amerikaan de allereerste cache in de bossen van Oregon en deelt de coördinaten op internet. Drie dagen later zet de vinder zijn naam in het logboek, neemt het geld mee en laat sigaretten, een cassettebandje en een balpen achter. Vervolgens verstopt hij zelf 2 caches op de hellingen van de vulkaan Mount St. Helens. Sindsdien is geocachen uitgegroeid tot een wereldwijde game met meer dan 3 miljoen deelnemers en liggen er meer dan 3 miljoen geocaches verstopt. Waarvan zeker zo’n 100 op de Sallandse Heuvelrug.

Stap voor stap

Zin gekregen? Proberen kan altijd en kost niets. Hoe ga je te werk?
1. Download een gratis geocaching app. Bijvoorbeeld: Geocaching – Find your new adventure 2. Zet je locatiegegevens aan
3. Op je scherm verschijnt een kaart met jouw locatie en de geocaches in de omgeving
4. Kies een geocache. Elke cache heeft een naam, een omschrijving en een indicatie van de moeilijkheidsgraad.
5. Ga op pad met je telefoon, een pen en een cadeautje om te kunnen ruilen.
6. Navigeer op jouw manier, naar de cache.
7. Ben je in de buurt en kun je hem niet vinden? Lees dan de beschrijving in de app nog eens door of raadpleeg een hint.

Tip:

Zorg voor goede schoenen. Je weet nooit wanneer een pad verandert in modder of steil en/of glad wordt.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip