De Sallandse heuvelrug kent twee schaapskooien. Eén bij Twilhaar en een op de Sprengenberg. Op Twilhaar is na jarenlange afwezigheid weer een permanente schaapskudde en een fulltime herder, onder het toeziend oog van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. De schapen helpen mee om de heide in stand te houden en om, net als vroeger te zorgen voor typische producten van de heide.
De natuur vertelt een verhaal
Van waterput tot schaapskooi

Restanten van bewoning en akkerbouw zien we nu nog op Twilhaar. Schanskorven markeren de plaatsen waar huisjes gestaan hebben. Maar ook de aanwezigheid van leilindes, beuken en een waterput verraden de vroeger bewoning. De akkers zijn hersteld en weer in gebruik genomen.
De schaapskooi op de Sprengeberg is slechts 10 jaar in gebruik geweest. Rond 1960 verdiende hier een herder nog zijn karige boterham. De schapen graasden op de heide van de Koningsbelten. Nu is het een oase van rust. Kinderen vinden hier de verwonderplek op de route van Mies de Specht: Hier kunnen kinderen (en ouders!) heerlijk spelen in de natuur; met een touw door de bomen slingeren of op de voorleestroon spannende natuuravonturen voorlezen.

Bijzondere plekken
Op de kaart
NP Logo
Tip je vrienden
Tip