Nieuws
Onthulling bankje voormalig voorzitter Nationaal Park Anneke Raven

Voormalig burgemeester van Hellendoorn Anneke Raven, kreeg begin dit jaar een bankje aangeboden. Zij kreeg dit als dank voor haar inzet voor het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug van partners die samenwerken in het gebied. Zaterdag 18 juni was het zover: het bankje dat bij schaapskooi Twilhaar in Haarle staat, werd onthuld tijdens het schaapscheerdersfeest.

Anneke Raven heeft een lange geschiedenis met het Nationaal Park. In 2014 werd de uitvoering van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug van het Rijk, via de provincie overgedragen aan de regio. Sindsdien is Anneke voorzitter van het Nationaal Park en is er veel gebeurd. Zoals het opstellen van een bidboek voor de verkiezing van het mooiste natuurgebied. Of de oprichting van Support for Nature, waarbij sporters bijdragen aan de instandhouding van natuur.

De laatste jaren zat Anneke een Breed Bestuurlijk overleg van 18 partners voor. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een namelijk verkenning ingezet om de nationale parken – zoals Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug - een ‘bredere basis’ te geven. Dat betekent dat in een groter gebied gewerkt wordt aan het versterken van het landschap, de landbouw, de natuur, klimaatadaptatie en de economie en aan het ontlasten van de kwetsbare natuurgebieden. Dat heet: ‘Nationaal Park Nieuwe Stijl’. De 18 partners verkennen in het gebied van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, aan de hand van proefprojecten, of zij zo’n Nationaal Park Nieuwe Stijl kunnen of willen worden. Ze besluiten hier gezamenlijk eind 2023 over. Dat doen zij op basis van noaberschap: elke partner moet met het besluit uit de voeten kunnen.

De inzet en betrokkenheid van Anneke als voorzitter is belangrijk geweest in dit netwerk en door alle partners erg gewaardeerd. Anneke hielp de veilige omgeving te maken waarin de partners samen proefprojecten kunnen starten en ideeën kunnen ontwikkelen. Zo’n samenwerking met ruimte om over elkaars belangen te spreken, is van wezenlijk belang in deze tijd. Een tijd waarin zoveel urgente maatschappelijk vraagstukken op ieders bord liggen.

De partners bedanken Anneke. Zij hopen dat niet alleen Anneke en haar man, maar iedereen die langs de schaapskooi komt op haar bankje kan genieten van de omgeving.

Bekijk hier de Twilhaarwandelroute.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip