-
Markelo
Al jaren leefde er de wens om op de plek waar een eeuw geleden een bloeiende leemverwerkende industrie gevestigd was, de herinnering aan deze historie terug te brengen. En dat is gelukt! Op deze unieke plek, vind je nu Erve Tichelwaark.
"Maak een reis door de tijd en ontdek de historie van deze plek in de droogschuur."
In het museum maak je kennis met de rijke historie van de leemverwerkende industrie in Markelo, die in de jaren '20 van de vorige eeuw volop bloeide. De uit leem gevormde bakstenen werden in de droogschuur opgeslagen alvorens ze werden gebakken. Je kunt allerlei soorten tegels en keramiek bekijken en natuurlijk wordt het proces van stenen bakken ook uitgelegd.
Het museum is vrij te bezoeken. Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag. De rondleiding duurt 1,5 uur en de kosten zijn € 15 voor maximaal zes personen.
Gasterij met geweldig uitzicht In de Gasterij, die te bereiken is via het museum, kun je genieten van een kop koffie of thee met eigengemaakt appelgebak. Maar ook voor een eenvoudige lunch ben je hier van harte welkom. De soepen worden vers bereid en er worden zoveel mogelijk producten uit eigen moestuin gebruikt. Vanuit de serre en vanaf het terras heb je een enorm weids uitzicht. En wist je dat er voor de jongste gasten buiten een speeltuin is ingericht met onder meer heel veel zand, water en een schommel.
"Een steenrijke historie met Twentse gastvrijheid."
Historie
In 1858 stichtte de familie Rohaan een steen en pannebakkerij op deze locatie. De voor de productie van pannen en stenen benodigde leem werd gedolven op verschillende plekken op de Herikerberg. Dit was zwaar graafwerk en de daarmee bealste warbeiders waren dan ook, op alle gebied, niet van het verfijnde type. Aanvankelijk specialiseerde men zich in het bakken van dakpannen, waar toen veel vraag naar was. Het was namelijk, vanwege brandgevaar, niet meer toegestaan om, binnen de bebouwde kom, daken met stro of riet te dekken.
Toen later bleek dat de leem van de Herikerberg teveel steentjes bevatte om goede dunnen dakpannenn te maken, kwam de nadruk te liggen op de steenproductie. In 1928 werd Tichelwerk Rohaan opgeven en legde de familie zich toe op de landbouw. Vanaf 2007 is zorginstelling Aveleijn gevestigd op het erf. De missie van Aveleijn is om mensen met een lage sociale zelfredzaamheid te helpen in de maatschappij. Clienten die wonen Aveleijn Rohaan zijn betrekken bij Erve Tichelwaark in de horeca, dierverzorging en tuinonderhoud.