Landschap vol plezier
De leukste doedingen op de Sallandse Heuvelrug tot 12 jaar
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
3 min
27605 x gelezen

Hoe zou Freek Vonk ooit begonnen zijn? Voor de (aller)jongsten is er altijd wel iets te verkennen en te speuren op de Sallandse Heuvelrug. Het hele jaar door zijn er veel superleuke-doe-dingen. Op een warme dag is het lekker koel onder de bomen. Bij een buitje mag er gestampt worden.

Superdoeding 1: NIEUW: Viggo de Vos

Voor: kinderen van 4 tot 7 jaar.
Locatie: Herberg de Pas.
Viggo knipt het rode lint door en daar gaan ze…. Vol enthousiasme rennen de kinderen van paaltje naar paaltje. Geconcentreerd luisteren ze naar de boswachter voor de volgende opdracht. Met rode wangen en vieze handjes gaan ze helemaal op in het maken van nesten, het graven van een hol en het rennen als een haas. De opdracht 1 minuut stil zijn en luisteren naar wat je dan hoort, brengt ze weer tot rust.

Superdoeding 2: Het Groote Kikkerpad

Voor: kinderen van 2 tot 5 jaar.
Locatie: Natuurmuseum Holterberg.
Klop, klop. Zou Kikker Bom thuis zijn? Het Groote Kikkerpad gaat over drie kikkers, over kikkersprongen en een kikkerkoning. Een verhaal uit een kinderboek maar dan in het echt. Wedden dat ze er nog lang over napraten? Het Groote Kikkerpad is onderdeel van het Bos van Daantje Das.

Superdoeding 3: Bos van Daantje Das

Voor: kinderen tot 12 jaar.
Locatie: Natuurmuseum Holterberg.
Voor de groteren is er het speel-, doe en leerbos van Daantje Das. Net opgeknapt dus helemaal spik en span. Je kunt er ravotten, hutten bouwen en picknicken. Er is ook een doolhof en je leert heel veel. Bijvoorbeeld hoe je door naar mos te kijken je richting bepaalt. Of hoe je zorgt dat een dier je niet ruikt. En nog veel meer! Ieder seizoen weer nieuw en anders! Je kunt de route combineren met een bezoek aan Natuurmuseum Holterberg.

Superdoeding 4: Joep de Eekhoorn

Voor: kinderen van 4 tot 8 jaar (Joep) en ouder (Jonas).
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal
Kilometerindicatie: 2 km
Stel je bent een eekhoorn. Hoe herken je dan de boom waarin je woont? En waar verstop je je wintervoorraad veilig? Om antwoord te krijgen op die vragen mag je met Joep de Eekhoorn (of zijn grote broer Jonas) mee op avontuur. Met belevingsopdrachtjes, uitdagende speelobjecten en speeltoestellen. De doeboekjes kosten €1,50 per kind. Zit je in groep 3 of 4 en wil je met je hele klas op pad met Joep? Dat kan ook. Tijdens de tocht doe je kijk-, luister- en brr… voelopdrachten. Zo leer je hoe slim eekhoorns zijn. Tip na de schoolvakantie je leerkracht. De kosten bedragen € 25,- per klas.

Superdoeding 5: Het Kabouterpad

Voor: kinderen van 3 tot 6 jaar.
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.
Kilometerindicatie: 1 km
We weten het bijna zeker. Dat van die kabouters. Dat ze hier wonen. Waarom? Omdat je, als je goed kijkt, nogal wat sporen tegenkomt. Kleine voetafdrukken in het zand bijvoorbeeld. Of wielsporen van een kruiwagentje. Meer weten? Bij het Buitencentrum ligt een goedgevulde knapzak voor je klaar. De knapzak met inhoud kost €6,- per kind.

Superdoeding 6: Hulpboswachter worden

Voor: kinderen van 6 tot 10 jaar.
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.
Kilometerindicatie: ca. 7 km.
Ben jij uit het goede boswachterhout gesneden? Per groepje leen je een rugzak met o.a. verrekijker, kompas en natuurlijk het Hulpboswachtershandboek met leuke opdrachten. Het logboek mag je houden. Boswachter Bart gaat zelf niet mee maar dankzij het handboek mis je geen enkel weetje of tip.

Meer tips en doedingen? Check:

Natuurmuseum Holterberg
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Erve de Pas
Het hol van de leeuw

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip