De boswachter vertelt
Lock Down! Rijen voor de Ikea, rijen op Schiphol, rijen op Black Friday en stijgende besmettingscijfers.
Jos  Schouten
Geschreven door Jos Schouten
3 min
5139 x gelezen

Het was onvermijdbaar: we zitten allemaal weer thuis. Boswachters kiezen natuurlijk voor hun beroep omdat ze graag buiten zijn. Ik vind het dan ook een hele opgave om de hele dag op de logeerkamer achter mijn beeldscherm te zitten. Tussen de middag loop ik met mijn thuiswerkende vrouw een kort blokje rond om te luchten en de benen te strekken.

Gelukkig heb ik af en toe ook een klus waarvoor ik toch echt buiten op De Sprengenberg moet zijn. Daar geniet ik dan met volle teugen van. En ik ben niet de enige. Normaal gesproken zorgen herfst, mist en miezer voor een uitgestorven natuur. Maar nu is de parkeerplaats elke dag goed gevuld. Het is duidelijk dat we allemaal behoefte hebben aan frisse lucht, ruimte en beweging. Nu sportscholen, kantoren en winkelcentra zijn gesloten, zijn de wandelpaden opeens gevuld met een geheel nieuw publiek. Veel kleurrijke sportkleding zorgt voor een vrolijke noot in het bos. En steeds vaker kom ik wandelaars (meest mannen) tegen, die niet op mijn groet reageren omdat ze met de telefoon aan hun oor verdiept zijn in een vergadering. Wat geweldig dat de natuur voor zo veel mensen een uitlaatklep is in deze moeilijke tijd. En wat kostbaar dat onze natuurgebieden nu zo veel meer gewaardeerd worden door mensen die er tot voor kort nooit kwamen.

Een minder positief effect van deze ontwikkeling, is dat de natuur ook heeft te lijden onder de toegenomen drukte. Zo vinden we bijvoorbeeld veel meer zwerfafval in het gebied. Mondkapjes, zakdoeken, wc-papier, flesjes, snoeppapier… Ook vind ik nu regelmatig seniore recreanten die zich met hun e-bike hebben vastgereden in het mulle zand op de hei. Ervaren natuur-fietsers weten natuurlijk dat je met je fiets op het fietspad moet blijven om problemen te voorkomen. Veel mensen gaan blijkbaar aan het eind van hun thuiswerkdag nog even naar buiten. Maar omdat het in deze tijd van het jaar zo vroeg donker is, verjagen ze dan de wilde dieren die in de avondschemering op pad gaan. Na zonsondergang (ongeveer 16.30 uur) is het bos niet meer voor de mensen maar voor de dieren. Zo maar een greep uit de omstandigheden die we een jaar geleden nog nauwelijks zagen.

Nu we in de kerstvakantie beperkt zijn in onze mogelijkheden, hoop ik dat we de komende weken een beetje goed weer krijgen zodat we samen kunnen genieten van onze prachtige natuur. Om het veilig te houden voor onszelf en voor de wilde dieren, hieronder 3 verzoeken.

  • Bezoek een natuurgebied in de buurt en ga op de fiets of te voet.
  • Ben je toch met de auto en is de parkeerplaats vol, ga dan ergens anders heen en parkeer niet in de berm of bij de buren.
  • Help ons om de natuur weer op te ruimen. Stop een plastic tasje in je jaszak waar je rondslingerend afval in kunt stoppen, en neem het mee naar huis.

Alvast bedankt voor je medewerking.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Jos  Schouten
Jos  Schouten
Geschreven doorJos Schouten

Jos is boswachter bij Natuurmonumenten tussen IJssel en Regge. Op het Nationaal Park weet hij de mooiste plekjes te vinden.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip