De grond waar je op loopt is zanderig en heuvelig. Zeldzame, grillig gevormde jeneverbessen geven diepte. Blijf wel op de paden. De heide is een favoriete slaapplek voor slangen. De loofbossen zijn uitgestrekt. Vriendelijk ook dankzij de beuken en eekhoorntjes. Ze wisselen af met mysterieuze naaldbossen waar het licht nauwelijks doordringt en de ochtendnevel eindeloos blijft hangen.
Sprookjesachtig mooi
Steeds weer piekt een raadselachtige witte toren boven de bossen uit. Alsof er een heus sprookjeskasteel verstopt is. Dat is ook zo: rond 1900 liet textielbaron Palthe een ‘theekoepeltje’ bouwen op de berg om na een jachtpartij met zijn ‘vrinden’ nog wat te drinken. Al snel volgde een minder bescheiden landhuis met de zogenaamde Palthetoren. Het torentje met ramen op verschillende hoogten is speciaal gebouwd om sterren te kijken.
Rododendrons
Alles op zijn tijd. De heide wacht met bloeien tot het einde van de zomer. De rododendrons mogen aan het begin. Uitbundig, statig en trots. Met dank aan landeigenaren van weleer. Die plantten ze zodat jagers zich er goed achter konden verstoppen. Omdat ze zo snel groeien, heten ze ook wel kastelenonkruid.
Diverse routes
Het Nationale Park is zo’n 35km2 groot. Met heel veel prachtige wandelpaden. Routes zijn er tussen de 2 en 13km. Ze starten bij de drie bezoekerscentra: bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal (noord), bij Natuurmuseum Holterberg (zuid) en bij Erve De Pas bij Haarle (west). Parkeren is gratis en de koffie, al dan niet met wat lekkers, staat klaar.