Landschap vol natuur
Wandelen op de Sallandse Heuvelrug. Keuze te over aan routes (2-13 km).
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
7153 x gelezen

Buitenland? Nee hoor. Gewoon de Sallandse Heuvelrug. Maar dat on-Nederlandse klopt: het is één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. De imposante heuvels stammen al uit de ijstijd. Zandverstuivingen en naaldbomen maken het indrukwekkende landschap af.

De grond waar je op loopt is zanderig en heuvelig. Zeldzame, grillig gevormde jeneverbessen geven diepte. Blijf wel op de paden. De heide is een favoriete slaapplek voor slangen. De loofbossen zijn uitgestrekt. Vriendelijk ook dankzij de beuken en eekhoorntjes. Ze wisselen af met mysterieuze naaldbossen waar het licht nauwelijks doordringt en de ochtendnevel eindeloos blijft hangen.

Sprookjesachtig mooi

Steeds weer piekt een raadselachtige witte toren boven de bossen uit. Alsof er een heus sprookjeskasteel verstopt is. Dat is ook zo: rond 1900 liet textielbaron Palthe een ‘theekoepeltje’ bouwen op de berg om na een jachtpartij met zijn ‘vrinden’ nog wat te drinken. Al snel volgde een minder bescheiden landhuis met de zogenaamde Palthetoren. Het torentje met ramen op verschillende hoogten is speciaal gebouwd om sterren te kijken.

Rododendrons

Alles op zijn tijd. De heide wacht met bloeien tot het einde van de zomer. De rododendrons mogen aan het begin. Uitbundig, statig en trots. Met dank aan landeigenaren van weleer. Die plantten ze zodat jagers zich er goed achter konden verstoppen. Omdat ze zo snel groeien, heten ze ook wel kastelenonkruid.

Diverse routes

Het Nationale Park is zo’n 35km2 groot. Met heel veel prachtige wandelpaden. Routes zijn er tussen de 2 en 13km. Ze starten bij de drie bezoekerscentra: bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal (noord), bij Natuurmuseum Holterberg (zuid) en bij Erve De Pas bij Haarle (west). Parkeren is gratis en de koffie, al dan niet met wat lekkers, staat klaar.

Tip:

Herberg De Pas is indrukwekkend oud. Al sinds 1750 komen reizigers – waaronder Lodewijk Napoleon - er op adem.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip