Mensen met karakter
Heidi Bouwman
5 min
381 x gelezen

"De Sallandse Heuvelrug geeft mij het gevoel van een minivakantie. Zonder bos kan ik denk ik niet…De geur, het groen, de kleuren in de lente, alle seizoenen zijn mooi, zelfs in de winter als alles in slaap is. Hier kan ik echt opladen."

Heidi: iedere zondag een minivakantie op de Sallandse Heuvelrug

Heidi Bouwman Gerritsen heeft een groot hart voor kunst en natuur. Dat uit zich in haar werk als kunstdocent in het voortgezet onderwijs en in het geven van natuur- boerderij,- voedsel,- en kunsteducatie. Opgegroeid met een uitzicht op de Palthetoren in Heeten is zij verknocht aan het landschap van de Sallandse Heuvelrug. Nu woont zij in Nieuw Heeten samen met haar man Jacco en kinderen waar zij een melkveebedrijf met 70 koeien bestieren. Heidi: “Vanuit ‘Salland Boert en Eet Bewust’ ben ik begonnen met boerderijeducatie. Daar heb ik de cursus Belevend Leren voor gevolgd. Heel nuttig, want je leert aan te sluiten bij je doelgroep en krijgt lesmateriaal en werkvormen aangereikt waarmee je aan de slag kunt.

Wat doe je in het nationaal park?
“Hardlopen doe ik graag op de Sallandse Heuvelrug met mijn hardloopgroepje. Vaak in Haarle vanaf ‘de Pas’ maar ook wel in Hellendoorn, Nijverdal, Holten of Lemele. Het is een willekeurig samengesteld groepje maar inmiddels zijn het wel vrienden geworden. We lopen meestal tussen de 9 en 13 kilometer. Als we ergens voor trainen moet het soms wat meer zijn. Ik zou het heel erg missen als dat niet meer zou kunnen. Je komt als herboren thuis, niet alleen door het vrijkomen van endorfines. De omgeving is prachtig. Het ruikt heerlijk, de menselijk zijn gemoedelijk. Het voelt als een soort minivakantie op de zondagochtend. Wij hoeven ook niet ver op reis en we hebben ook niet het gevoel dat we iets missen. We hebben geen voetafdruk wat betreft vliegen” zegt Heidi al lachend.

Mijn lievelingsplekje is de omgeving van de Palthetoren. Grappig is dat mijn man en ik beide vroeger vanuit onze eigen slaapkamers uitkeken op de Palthetoren. We hadden hetzelfde uitzicht, terwijl we elkaar toen nog helemaal niet kenden! Een andere favoriet is het Eekhoorntjesbos waar we met onze kinderen vaak zijn geweest. De Canadese begraafplaats Holten vind ik een bijzondere plek waar ik zeker één keer per jaar kom. Het meest gehecht ben ik toch wel aan het bos naast onze boerderij. Je komt daar ook geen mensen tegen. Het voelt als een eigen stukje natuur, maar is van Burgerweeshuis/Stichting IJssellandschap. Hier loop ik dagelijks een rondje met de hond en geef ik de boerderij/natuureducatie.

Minivakantie
De Sallandse Heuvelrug geeft mij het gevoel van een minivakantie. Zonder de zee zou ik wel kunnen, zonder bos denk ik niet… De geur, alle seizoenen zijn mooi, zelfs in de winter als alles in slaap is. Hier kan ik echt opladen. De zondagochtend, als je alleen met de sporters in het bos bent, dat schept een band, want je komt vaak dezelfde mensen tegen. En daarna kom je elkaar allemaal tegen bij de koffie met appelgebak, haha! In de Coronatijd stonden de auto’s al langs de weg. Iedereen zag toen in dat je gewoon altijd de natuur in kunt. Dat dat een basis is die er altijd is; inzien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om van de natuur te genieten.

Roots
Ik ben hier opgegroeid, deze plek is onderdeel van mij. Ik heb mooie herinneringen aan mijn jeugd in dit gebied: die keer dat we met het gezin een wandeling maakten in het gebied en de auto niet meer terugvonden, heel spannend vond ik dat toen. Wat vroeger het Piet Bos heette maar nu Natuurmuseum Holterberg is met prachtige natuurdiorama’s, levensgrote ‘kijkdozen,’ die een prachtige blik op de dierenwereld geven. Toen ik net begon met hardlopen de ‘Diepe Hel loop’, het schuim stond mij toen op de mond… Als mensen mij vragen of ik hier vandaan kom, ben ik altijd blij om te zeggen: “Ja, dat ben ik. Ik voel mij er erg mee verwant. Hier liggen mijn roots.”

Kleinkinderen
Ik zou het heel erg leuk vinden dat ik later, mocht ik kleinkinderen krijgen, met hun die leuke simpele dingen kan blijven doen, lekker met ze spelen. Om ze zo ook de liefde voor de natuur mee te geven. Dat je er zuinig op moet zijn. Dus geen snoeppapiertjes of ander afval van je afgooien. En je bedenken dat opgelaten ballonnen ook ergens neerdalen. Het kan veel ellende opleveren voor de dieren die hier leven, de koeien die hier grazen. Ik hoop dat het hier op de Sallandse Heuvelrug zo mooi mag blijven. Er hoeft niet heel veel te veranderen, ik vind het al mooi zo. Ik hoop dat er later nog ruimte is voor de kinderen van nu met een droom van een boerenbedrijf. Dat er mogelijkheden zijn om te blijven doen waar hun hart en passie ligt.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip