De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: ''Mistletoe''
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
495 x gelezen

De eeuwige belletjes werken op mijn zenuwen. Ik switch van de ene naar de andere radiozender om maar geen kerstliedjes te hoeven horen. Zoetsappige teksten als “walking in a winter wonderland” en ”It’s the most wonderful time of the year” komen eindeloos voorbij. Wat ook regelmatig voorbij komt is “the mistletoe”, maar wat is dat nou eigenlijk?

Nu de bomen hun blad kwijt zijn kun je ze goed zien zitten. Grote bollen rondom takken in bijvoorbeeld eiken of populieren. De mistletoe ofwel maretak kun je in Nederland overal tegenkomen. De maretak blijft het hele jaar groen in tegenstelling tot de boom waar hij op groeit. Mis je de mystiek rondom het kerstverhaal dan vind je het misschien wel in het verhaal van de maretak. De maretak is eigenlijk gast op de boom, oftewel een halfparasiet.

De witte bessen van de maretak worden door vogels gegeten. De vogel gaat met bessen in de snavel in een tak dicht bij de stam zitten om te eten. Het zaad van de bes blijft achter en ontkiemt. De wortel groeit dan in de boom. Zo krijgt de maretak zijn voeding via de boom. Doordat de zaadjes van de bessen wat kleverig zijn, wordt het ook wel vogellijm genoemd.

De maretak speelt een rol in vele oude rituelen. Het werd aan balken van stallen gehangen om heksen te verjagen en het vee vruchtbaar te houden. Voor de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant en belangrijk in vruchtbaarheidsrituelen. En tenslotte speelde de maretak, oftewel mistletoe, een rol in een Noordse Legende als symbool voor liefde.

Kerststemmen zingen over elkaar kussen onder de mistletoe. Mwa..zoetsappig, maar kussen onder de vogellijm klinkt beroerder. Nou ja, het gaat om liefde en wat een geluk je hoeft je niet tot de kerstdagen te beperken met kussen, want de mistletoe of maretak vind je het hele jaar door!

Fijne kerstdagen!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip