Nieuws
Groene vrijwilligers in het zonnetje

De vrijwilligersprijs wordt in 2022 voor de tweede keer ook in een groene variant uitgereikt.
Betrokken verenigingen, samen voor een groener Overijssel en meer sociale verbinding: vrijwilligers maken het mogelijk. In het Nationaal Park zijn allerlei vrijwilligers actief. Een aantal van hen hebben dit jaar de groene vrijwilligersprijs gekregen. Super trots zijn we op hen en alle andere groene vrijwilligers!

Er waren zoveel inzendingen voor Hellendoorn van mensen en groepen die zich specifiek inzetten om kinderen in contact te brengen met natuur en cultuur in en om het Nationaal Park en Hellendoorn dat de jury graag een speciale uitreiking wil doen aan meerdere mensen die zich hier inzetten voor de natuurbeleving van kinderen. Zeer belangrijk want kinderen hebben de toekomst! Alle drie de genomineerden zetten zich 100% in om kinderen de natuur vanaf een vroeg begin mee te geven. Op school of buiten in de natuur.

Nationaal Park Schoolgidsen Team

Het team van 11 mensen begeleidt en vernieuwt scholenprogramma’s in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De schoolgidsen staan, vaak vroeg op de ochtend, altijd klaar om de kinderen uit alle omliggende gemeenten te ontvangen en een magisch moment in het Nationaal Park te laten beleven. Deze ontzettend gemotiveerde groep vrijwilligers neemt kinderen graag mee op pad om ze te laten verwonderen over de natuur, cultuur en historie van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

CNME Hellendoorn

Het CNME ontwerpt en onderhoud leskisten over uiteenlopende natuur, cultuur en landschapsonderwerpen voor basisscholen in gemeente Hellendoorn. Annelied Beugel is de drijvende kracht achter het CNME. Met haar open uitstraling weet ze veel mensen/ leerkrachten te enthousiasmeren om meer te maken van hun lesgeven aan kinderen en laat ze kinderen met hun zintuigen meer ontdekken: kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

Steenuilen werkgroep

Door de actieve werkgroep, met Albert Stevens als drijvende kracht, worden door de hele gemeente nestkasten opgehangen, gecontroleerd op jonge uilskuikens die worden geringd. Hierbij worden ook eigenaren en kinderen betrokken. De werkgroep is actief op scholen om informatieve lessen te verzorgen en kinderen mogen ook en bij te dragen aan de verbinding tussen mens en natuur.

Ook groene vrijwilligers in de 6 andere gemeenten

Ook in de andere 6 gemeenten in het het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal worden groene vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zo wordt een vrijwillige BOA in Rijssen in het zonnetje gezet bijvoorbeeld.

Voor deze uitreiking stelde het Buitencentrum van Staatsbosbeheer graag haar locatie beschikbaar op 29 november. De Overijsselse vrijwilligersprijs is een samenwerking tussen provincie Overijssel, Stimuland, VOSVI en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties, in dit geval IVN Natuureducatie.

Ook geïnteresseerd?

Ben jij ook geïnteresseerd in de mogelijkheden? Mail dan naar educatie@sallandseheuvelrug.nl. Samen met jou kijken we of er mooie projecten zijn waar je je energie in kwijt kunt. Of misschien heb je zelf wel hele goed ideeën, dat kan natuurlijk ook!

NP Logo
Tip je vrienden
Tip